H Porsche επενδύει σε 3D εκτυπωμένα πιστόνια!


Χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας, η Porsche εκτυπώνει πλέον τα πιστόνια της 911 GT2, τα οποία είναι πιο ελαφρά και επιτρέπουν καλύτερη ψύξη, από τα κλασικά σφυρήλατα.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 13/7/2020

Το 3D printing κερδίζει συνεχώς έδαφος στον χώρο του αυτοκινήτου. Παλαιότερα μιλάγαμε για καθίσματα στα μέτρα του αγοραστή, πλέον όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει και σε πιο σοβαρά εξαρτήματα. H Porsche, σε συνεργασία με τις Mahle και Trumpf, κατάφερε να εκτυπώσει τα πρώτα της πιστόνια, τα οποία μάλιστα δεν προορίζονται για κάποιον υποδεέστερο κινητήρα αλλά για το θηριώδη boxer της 911 GT2.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς, Η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει στα έμβολα να κατασκευάζονται με δομή βελτιστοποιημένη για τα φορτία που θα ασκηθούν σε αυτά. Ο τρόπος παραγωγής όχι μόνο επιτρέπει τη μείωση του βάρους κατά 10% αλλά χαρίζει μία πιο σύνθετη δομή -ένα κλειστό αγωγό ψύξης στην κορώνα τους- που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις κλασικές μεθόδους της μεταλλουργίας. Το αποτέλεσμα είναι να επιτρέπουν υψηλότερες στροφές κίνησης του κινητήρα, να βελτιστοποιούν την καύση και να διαχειρίζονται καλύτερα τα θερμικά φορτία. Χοντρικά, στο συγκεκριμένο μοτέρ μπορούν να χαρίσουν μέχρι και 30 PS περισσότερης ισχύος.

Αναφορικά με τον τρόπο κατασκευής, χρησιμοποιούνται ειδικοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές, που αντλούν δεδομένα σχεδίασης από υπολογιστή. Αυτά έχουν σχεδιαστεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να βελτιστοποιούν την απόδοση σε σχέση με το βάρος τους. Η κατασκευή γίνεται σε στρώματα, χρησιμοποιώντας μία μεταλλική σκόνη υψηλής καθαρότητας στο προκαθορισμένο κράμα. Με τη βοήθεια Laser τήκεται η σκόνη αυτή και σιγά σιγά όσο κρυώνει στερεοποιείται εκ νέου, σε μία ενιαία δομή, σύμφωνα με το σχέδιο.

Από τη στιγμή που άνοιξε ο δρόμος για τόσο απαιτητικά μέρη, όπως τα έμβολα, θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί συνέχεια και σε άλλα τμήματα, κινητά ή σταθερά. Επί του παρόντος η Porsche χρησιμοποιεί τρισδιάστατα εκτυπωμένα στοιχεία για την κατασκευή εξαρτημάτων ορισμένων καινούριων αυτοκινήτων αλλά και ανταλλακτικών για κάποια από τα κλασικά της μοντέλα.