Η Porsche κατοχύρωσε ειδικό κάθισμα για αυτόνομα αυτοκίνητα


Με τρεις θέσεις και ενδιαφέρουσα προσέγγιση το κάθισμα της Porsche θα κάνει tις αυτόνομες μετακινήσεις του μέλλοντος ακόμα πιο άνετες.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/10/2019

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα δεν θα αλλάξουν μόνο τις συνήθειές μας αλλά όπως φαίνεται θα αλλάξου και τα καθίσματα των αυτοκινήτων μας. Λογικό καθώς θα πρέπει να καλύψουν άλλες ανάγκες. Έτσι λοιπόν η Porsche έχοντας αυτό κατά νού πήρε πριν από μερικές εβδομάδες ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα νέου τύπου κάθισμα αυτοκινήτου. Το οποίο προορίζεται για χρήση στα αυτόνομα αυτοκίνητα που θα παρουσιάσει στο μέλλον.

Από τα σκίτσα που αναγκαστικά συνοδεύουν κάθε πατέντα φαίνεται πως το συγκεκριμένο κάθισμα έχει τρεις διαφορετικές θέσεις. Η πρώτη, που χαρακτηρίζεται ως steering, δεν διαφέρει από αυτή οποιουδήποτε συμβατικού αυτοκινήτου και έχει σα σκοπό τον εύκολο και άνετο χειρισμό του τιμονιού. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο παρελθόν στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει πως η Porsche θα είναι η τελευταία που θα καταργήσει τιμόνι και πεντάλ.

Η δεύτερη ονομάζεται working και εδώ το κάθισμα παραμένει σε κάθετη θέση αλλά τόσο το τιμόνι όσο και τα πεντάλ έχουν μετακινηθεί προκειμένου να προκύψει ένας ικανοποιητικός ελεύθερος χώρος π.χ. για διάβασμα. Η τρίτη κατά σειρά θέση ονομάζεται relaxation και είναι αυτό που λέει το όνομά της: το κάθισμα ανακλίνεται όπως στην 1η θέση ή τη business αεροσκαφών, ενώ ταυτόχρονα το τιμόνι και το ταμπλό έχουν μαζευτεί μέσα στο ταμπλό.