Η Prom Racing γράφει ιστορία στους διαγωνισμούς Formula Student! (Video)


Η Prom Racing με το πρώτο της ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο έγραψε ιστορία στους διαγωνισμούς Formula Student και τώρα εκθέτει το μονοθέσιο της στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens. Ποια είναι τα μελλοντικά της σχέδια και τι δηλώνει η ομάδα για τους στόχους της.

  • 22/3/2022

Η Prom Racing είναι η ομάδα που εκπροσωπεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Formula Student από το 2008 και έχει ολοκληρώσει με μεγάλη επιτυχία όλες τις υποχρεώσεις της για την περσινή αγωνιστική χρονιά. Η περίοδος 2019-2021 ήταν μια πολύ σημαντική περίοδος για την ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο της ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο.

Παράλληλα, εδώ και λίγες ημέρες παρουσιάζει στο κοινό το μονοθέσιο της στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens μέχρι τις 23 Μαρτίου. Οι επισκέπτες του εμπορικού κέντρου θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να θαυμάσουν το ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο της ομάδας, αλλά και να συνομιλήσουν με μέλη της ομάδας.

Η περασμένη χρονιά ήταν πολύ επιτυχημένη για την ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε σε επίσημο διαγωνισμό. Για πρώτη φορά ελληνική ομάδα στη Formula Student κερδίζει τη 1η Θέση στη Συνολική Κατάταξη σε Επίσημο διαγωνισμό Formula Student, γεγονός που μαρτυρά τη μεγάλη εξέλιξη της Prom Racing τα τελευταία χρόνια. Και όλα αυτά παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχει το συγκεκριμένο εγχείρημα της μετάβασης από θερμικό σε ηλεκτρικό κινητήρα και λαμβάνοντας υπόψη την όλη κατάσταση με την πανδημία, τα μέλη της Prom Racing έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό και πέτυχαν σπουδαία αποτελέσματα.

Η Prom Racing από το 2008 συμμετέχει ενεργά στον θεσμό Formula Student μελετώντας, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας ένα αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου Formula. Η ομάδα έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις κατά το παρελθόν και αποτελεί, βάσει αποτελεσμάτων, μία από τις σπουδαιότερες ομάδες στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει 5 αγωνιστικά μονοθέσια και έχει πετύχει να κατακτήσει την 15η θέση ανάμεσα σε 203 ηλεκτρικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Η περίοδος 2020-2021 ήταν μια περίοδος σταθμός για την Prom Racing, καθώς ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου της ηλεκτρικού αγωνιστικού μονοθέσιου, του P20. Κορυφαία στιγμή ήταν τόσο η 1η Θέση συνολικά στην ηλεκτρική κατηγορία, όσο και η κατάκτηση της 1ης Θέσης συνολικά ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες στο Formula Student Czech Republic.

Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου της ηλεκτρικού μονοθέσιου, η Prom Racing είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα, πρόκειται να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την κατασκευή του δεύτερου ηλεκτρικού αγωνιστικού μονοθέσιου της (P22), το οποίο θα αποτελέσει μία βελτιωμένη εκδοχή του P20, με στόχο να εξελίξει ακόμα περισσότερο το concept του ενός ηλεκτρικού μοτέρ.

Η ομάδα εξασφάλισε τη συμμετοχή της για την αγωνιστική χρονιά 2022 σε τρεις από τους πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς Formula Student: Formula Student Czech Republic, Formula Student East (Ουγγαρία) και Formula Student Germany.

Τι είναι η Formula Student

Πεντακόσιες περίπου ομάδες από κορυφαία Πολυτεχνεία ολόκληρου του κόσμου, μελετούν, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ένα αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου Formula, ακολουθώντας συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Οι ομάδες δεν αξιολογούνται μόνο βάση των επιδόσεων του μονοθέσιου στη πίστα. Για την τελική κατάταξη λαμβάνονται υπόψη επιπλέον παράγοντες, όπως ο μηχανολογικός σχεδιασμός, η κοστολόγηση, η ευκολία στη κατασκευή και η οικονομική βιωσιμότητα του project.

Ο κάθε διαγωνισμός εμπίπτει σε διάφορους τεχνικούς και μη περιορισμούς. Παρόλα αυτά, καθώς οι περιορισμοί αυτοί είναι σχετικά χαλαροί, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν σε ένα ευρύ φάσμα σχεδιαστικών ιδεών και προτάσεων. Το Formula Student έχει πλέον εξελιχθεί σ’ ένα εκπαιδευτικό γεγονός πρώτης γραμμής και προσελκύει κάθε χρόνο κριτές μηχανολόγους μηχανικούς, διευθυντές επιχειρήσεων και marketing, με διεθνές κύρος.

Το ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο της Prom Racing θα βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο έναν γύρο με το ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο της Prom Racing στο διαγωνισμό της Γερμανίας στο Hockenheim.