60 χρόνια από την εξόρυξη του πρώτου ελληνικού πετρελαίου - Σε ποια περιοχή εντοπίστηκε το κοίτασμα


Φέτος συμπληρώνονται έξι δεκαετίες από την άντληση του πρώτου ελληνικού πετρελαίου. Δείτε σε ποια περιοχή εντοπίστηκε. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA: ΑΡΧΕΙΟ
  • 31/12/2023

Η συζήτηση περί ελληνικού μαύρου χρυσού, ακόμα και σήμερα, βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα έπεσε στο «τραπέζι» του debate που έγινε πριν από μερικούς μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της και άλλοι να στέκονται στην απέναντι πλευρά, σημειώνοντας ότι η χώρα πρέπει να ξεχάσει τις εξορύξεις και να προχωρήσει με την «πράσινη» ενέργεια.

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την στιγμή που έγινε για πρώτη φορά γεώτρηση για εξόρυξη πετρελαίου επί ελληνικού εδάφους και το Up Stories σε συνεργασία με το Above View, δημοσίευσαν ένα ενδιαφέρον video στο YouTube, παρουσιάζοντας την άγνωστη -σε πολλούς- ιστορία.

Η περιοχή όπου ανάβλυσε για πρώτη φορά ελληνικό πετρέλαιο ήταν η «Αγία Λεούσα» στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας, το 1963. Η είδηση έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες της εποχής και όλοι ήλπιζαν ότι ήταν η αρχή ώστε η Ελλάδα να γίνει πετρελαιοπαραγωγός, με ότι θα σήμαινε αυτό για την οικονομία της.

Δυστυχώς ο αρχικός ενθουσιασμός γρήγορα μετετράπη σε απογοήτευση, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το mixanitouxronou.gr. Οι ελπίδες για σπουδαίο κοίτασμα περιορίστηκαν όταν ο γενικός διευθυντής των μεταλλείων, Αρ. Τσάκωνας, δήλωσε ότι οι ποσότητες που εντοπίστηκαν κρίθηκαν μη εκμεταλλεύσιμες αφού ανά 3 ώρες αντλούταν μισός τόνος πετρελαίου, δηλαδή, 4 τόνοι ανά 24ωρό.

Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούσαν σε 28 βαρέλια ημερησίως όταν οι περισσότερες εκμεταλλεύσιμες πετρελαιοπηγές απέδιδαν σχεδόν 2.500 βαρέλια ημερησίως. Φωτογραφία από την πετρελαιοπηγή έχει δημοσιευτεί στην ομάδα «Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου».

Μία χαραμάδα αισιοδοξίας εμφανίστηκε όταν οι ειδικοί δήλωσαν ότι παρά τη μικρή αρχική ποσότητα, η ποιότητα του πετρελαίου ήταν πολύ καλή, είχε οσμή μεθανίου και ήταν λεπτόρευστη. Αυτά τα δεδομένα δημιούργησαν ελπίδες ότι οι έρευνες θα οδηγούσαν σε γειτονικά κοιτάσματα τα οποία πιθανόν θα αποδεικνύονταν μεγάλα και εκμεταλλεύσιμα.

Τελικά τίποτα από τα παραπάνω δεν επιβεβαιώθηκε. Η πρώτη ελληνική πετρελαιοπηγή εγκαταλείφθηκε και το όνειρο για «μαύρο χρυσό made in Greece» συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι άπιαστο.

Δείτε πλάνα από το σημείο της πρώτης ελληνικής πετρελαιοπηγής...