H Renault δεν θα προχωρήσει σε νέας γενιάς πετρελαιοκινητήρες


Κάτι που δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη αφού μέσα στην τρέχουσα δεκαετία πολλά είναι αυτά που θα αλλάξουν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: RENAULT
  • 27/10/2020

Αυτό  που πρέπει κανείς να κρατήσει από κάποιες ειδήσεις είναι η σημαντικότητα των λέξεων. Διότι άλλο μια εταιρία να λέει πως καταργεί άμεσα τους diesel και άλλο να λέει πως δεν θα εξελίξει νέους. Έτσι και η Renault μετά το ντεμπούτο του νέου Megane το 2021 θα σταματήσει την εξέλιξη νέων πετρελαιοκινητήρων, ενώ μετά το 2025 και αν δεν αλλάξουν οι κανονισμοί θα πρέπει όλα τα συμβατικά να εξηλεκτριστούν.

Ωστόσο, η γαλλική εταιρία θα συνεχίσει να διαθέτει μοντέλα με αναβαθμισμένους πετρελαιοκινητήρες και μέχρι αυτοί να μην ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των εκπομπών ρύπων, οπότε θα προχωρήσει στο σταδιακό τέλος του diesel. Η είδηση έρχεται μέσα από μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό Auto Infos ο επικεφαλής του μηχανολογικού τομέα της Renault, Gilles Le Borgne, o οποίος επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων το αναμενόμενο.

Ποιο είναι αυτό; Πως τα κονδύλια του τμήματος έρευνας και εξέλιξης θα επενδύονται πλέον στην ηλεκτροκίνηση ξεκινώντας από του χρόνου με το νέας γενιάς EV που θα βασίζεται σε μια εντελώς νέα πλατφόρμα (όχι και τόσο μιας και η CMF-EV θα προέρχεται από το Nissan Ariya) και στο πρωτότυπο Megane eVision. Όσο για τις μπαταρίες θα υπάρχουν τρεις επιλογές, στις 40, 60 και 87 kWh.

Στόχος της Renault είναι να μέχρι το 2025 το 15% των πωλήσεων να αναλογούν σε BEV και PHEV μοντέλα και το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 30% μέχρι το 2030.