Η Renault έχει μεγάλα σχέδια


H γαλλική εταιρία έχει ως στόχο να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στη Nissan και παράλληλα γλυκοκοιτάζει μια συμμαχία με την FCA.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/3/2019

Το τελευταίο διάστημα η Fiat-Chrysler στέκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος είναι η συγχώνευση ή εξαγορά της αν θέλετε από άλλους ομίλους. Στο παρελθόν είχαν ακουστεί διάφορα σενάρια με ενορχηστρωτή τον Marchionne που είχε έρθει σε επαφές και με την Hyundai.

Πριν από μερικές μέρες ακούστηκε το όνομα της PSA με τους Γάλλους να επιθυμούν μια συγχώνευση με την FCA και μαζί με την Opel να αλλάξουν τον χάρτη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ωστόσο, η οικογένεια Agnelli δεν βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο ανταλλαγής μετοχών μεταξύ των δύο εταιριών και τελικά αυτό το σενάριο δεν θα προχωρήσει, όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το γκρουπ PSA έβλεπε με καλό μάτι μια τέτοια συνεργασία καθώς θα του άνοιγε τις πόρτες στην αγορά της Αμερικής στην οποία σκοπεύει να επιστρέψει το 2026, αλλά παράλληλα θα απορροφούσε και αρκετές από τις οικονομικές αναταράξεις από την εξαγορά της General Motors Ευρώπης.

Και τώρα για τους ίδιους πάνω-κάτω λόγους έρχεται η Renault να μπει στο παιχνίδι και με το νέο CEO της εταιρίας, τον Jean-Dominique Senard, να βλέπει θετικά την ενσωμάτωση της Fiat-Chrysler σε έναν κολοσσό (με Renault-Nissan-Opel-Mitsubishi) που θα ξεπερνούσε τους ομίλους VW και την Toyota.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην μετά Carlos Ghosn εποχή η Renault επιθυμεί όχι απλά να αυξήσει το μερίδιο της στη Nissan αλλά να την εξαγοράσει πλήρως. Μέχρι τώρα η συνεργασία των δύο εταιριών έχει αποδειχθεί πολύ πετυχημένη και ακόμη και το σκάνδαλο Ghosn δεν φαίνεται να την έχει κλονίσει. Το αντίθετο, όπως διαφαίνεται…