Η συλλεκτική «πισταδόρικη» Porsche του 1 εκατ. ευρώ (video-photos)


Αυτό είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν παίρνεις ως βάση την 911 GT3 R, αφαιρείς κάθε είδους περιορισμούς και πετυχαίνεις ισχύ 620 PS.

  • 29/9/2023

Το Porsche Rennsport Reunion 7 είναι ήδη σε εξέλιξη στην Laguna Seca (28 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2023) και αποτελεί μια εκδήλωση στην οποία η γερμανική φίρμα γιορτάζει την πλούσια ιστορία της σε αγώνες αυτοκινήτου. Έτσι, δε θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερη αφορμή για την παρουσίαση ενός εντυπωσιακού «υπερόπλου» πίστας, που απευθύνεται σε λάτρεις των sport αυτοκινήτων και συλλέκτες.

Πρόκειται για την ολοκαίνουρια Porsche 911 GT3 R rennsport, μια περιορισμένη έκδοση που θα παραχθεί σε μόλις 77 αντίγραφα. Όπως φαίνεται και από το όνομά της, βασίζεται στην 911 GT3 R της τρέχουσας γενιάς 992, ωστόσο έχει το πλεονέκτημα ότι… δεν υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό.

Έτσι, προφανέστατα, όχι μόνο δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στους δρόμους, αλλά ούτε έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα GT3 της FIA. Η απουσία κάθε είδους περιορισμού έδωσε τη δυνατότητα στην Porsche να «απογειώσει» ακόμα περισσότερο την ειδική έκδοση της 911 GT3 R.

Έτσι, ενώ χρησιμοποιείται το ίδιο 6κύλινδρο ατμοσφαιρικό κινητήριο σύνολο των 4,2 L, που ανεβάζει στροφές μέχρι τις 9.400 rpm, η ισχύς του αυξήθηκε στους 620 PS, σε σχέση με τους 565 PS της «απλής» 911 GT3 R.

Επιπλέον, ο κινητήρας μπορεί να λειτουργήσει και με e-fuels E25, που περιλαμβάνουν καύσιμα βιο-αιθανόλης και reFuel, με αποτέλεσμα να προκύπτει σχεδόν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Πολλά τμήματα του κινητήρα σχεδιάστηκαν ειδικά για την εντυπωσιακή, νέα, έκδοση, ωστόσο ασφαλώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν και συμβατικά καύσιμα. Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός σειριακού 6τάχυτου κιβωτίου, ενώ υπάρχουν paddles πίσω από το τιμόνι.

Η 911 GT3 R rennsport διαθέτει όλα τα τελευταία σχεδιαστικά στοιχεία, αλλά λογίζεται και ως ο διάδοχος της 935. Η Porsche επισημαίνει ότι κάτω από το αμάξωμα από ανθρακονήματα, βρίσκεται ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Η απόσταση από το έδαφος είναι πολύ μικρή, το πλάτος έχει αυξηθεί σε σχέση με την 911 GT3 R, ενώ και οπτικά δίνεται η αίσθηση μεγαλύτερου μήκους.

Ουσιαστικά, από το μοντέλο που αποτέλεσε έμπνευση, διατηρήθηκαν μόνο το καπό και η οροφή, αλλά και το μεγαλύτερο κομμάτι της αεροδυναμικής σχεδίασης. Το πλαίσιο βασικά παραμένει το ίδιο, ωστόσο υπάρχουν σαφείς οπτικές διαφοροποιήσεις σε διάφορα σημεία, όπως οι εισαγωγές αέρα αλλά και τα σημεία εξόδου του στους θόλους των εμπρός τροχών. Οι συμβατικοί καθρέπτες έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακούς, με ένα σύστημα που διαθέτει τρεις κάμερες στο αμάξωμα και οθόνες στο cockpit, ενώ αποκλειστικής σχεδίασης είναι οι ζάντες 18 ιντσών από την BBS.

Όσο για το πίσω μέρος, η τεράστια αεροτομή κυριαρχεί και συμβάλει στη βέλτιστη ροή του αέρα και την απαιτούμενη κάθετη δύναμη. Η σχεδίασή της θυμίζει τη θρυλική Brumos Porsche 935/77, με την οποία ο Αμερικανός Peter Gregg, μαζί με τον Ολλανδό Toine Hezemans και τον Γερμανό Rolf Stommelen, πήραν την έβδομη νίκη για την Porsche στις 24 Ώρες της Daytona το 1978.

Η ιδιαίτερη σχεδίαση της 911 GT3 R Rennsport αντανακλάται και στο ελαφρώς τροποποιημένο εσωτερικό, τόσο με τις οθόνες των εξωτερικών καμερών όσο και τα ειδικά γραφικά στην κεντρική οθόνη, αλλά και τον αριθμό της περιορισμένης έκδοσης τοποθετημένο στο ταμπλό. Όλα παραπέμπουν σε αγωνιστικό αυτοκίνητο, ενώ ο ατμοσφαιρικός φωτισμός υιοθετεί το μοτίβο των χρωματικά ρυθμιζόμενων προβολέων.

Η μείωση του βάρους ήταν ένας από τους στόχους και επιτεύχθηκε με διάφορους τρόπους και σε αρκετά τμήματα του αυτοκινήτου, όπως τα φρένα που διαθέτουν πλάκες από τιτάνιο, το ρεζερβουάρ ασφαλείας χωρητικότητας 117 lt αλλά και η απουσία συστήματος κλιματισμού. Στόχος είναι τα 1.240 kg, που σημαίνει αναλογία 2,0 Kg/PS.

Όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας συμμορφώνονται με τα ισχύοντα πρότυπα της FIA. Ο ιδιαίτερα άκαμπτος σχεδιασμός του roll cage επιτρέπει την εγκατάσταση μόνο του καθίσματος του οδηγού. Όπως συμβαίνει με την 911 GT3 R που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, η rennsport είναι επομένως ένα μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαθέσιμα δύο συστήματα εξάτμισης. Το ένα προσφέρει τον αυθεντικό ήχο του 6κύλινδρου κινητήρα από τις κεντρικά τοποθετημένες διπλές απολήξεις χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ υπάρχουν και δύο πιο «ήσυχες» εκδόσεις με σιγαστήρα (σιλανσιέ) και καταλυτικούς μετατροπείς, για τις πίστες στις οποίες υπάρχει όριο στα επίπεδα θορύβου.

Η τιμή καθενός από τα 77 αντίγραφα που θα παραχθούν ξεκινά από σχεδόν 1 εκατ. ευρώ (1.046.000 δολάρια).