Η Tata διαψεύδει τα περί πώλησης της Jaguar Land Rover


Το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου διάφορα σενάρια για εξαγορές και πωλήσεις κατασκευαστών αυτοκινήτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 10/5/2019

Με την ταχύτητα διασποράς (και ίσως… σποράς) που τρέχουν οι πληροφορίες στο διαδίκτυο πολύ συχνά δημιουργείται μία έντονη φημολογία. Τελευταία είχαμε ακούσει διάφορα σενάρια για την FCA και την συγχώνευση της στην PSA ή την εξαγορά της από την Renault. Ανάμεσα σε αυτή την φημολογία υπήρχαν αναφορές και για την Jaguar Land Rover (JLR) ελέω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τελευταία με την πτώση των πωλήσεων στην Κίνα.

Πρόσφατα ο ινδικός όμιλος της Tata ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να πουλήσει στον όμιλο PSA την JLR, όπως αναφέρουν τα πρακτορεία Automotive News και Bloomberg. Από την πλευρά του ο γαλλικός όμιλος εμφανίστηκε πιο χαλαρός λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία βιασύνη και πως πρέπει να δημιουργηθεί μια απαραίτητα ρευστότητα για να διασφαλιστεί ένα ομαλό μέλλον. Ωστόσο, αν βρεθεί κάποια ευκαιρία όπως αυτή της Opel, θα εξεταστεί, όπως ανέφερε στέλεχος της PSA με αφορμή την φήμη που προήλθε από το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Πάντως είναι κοινό μυστικό πως ο Carlos Tavares επιθυμεί να διευρύνει τα όρια του ομίλου του και να επεκτείνει την δραστηριότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας εκτός Ευρώπης. Η FCA είναι μια ιδανική περίπτωση για να μπάσει την PSA στην αμερικανική αγορά. Επίσης, ο ο Tavares θεωρεί την General Motors ως μία πολύ καλή επιλογή και την Jaguar Land Rover ως μία θετική πιθανότητα, αναφέρει το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως η PSA αγόρασε την Opel/ Vauxhall από τη General Motors το 2017 και έκτοτε την έχει επαναφέρει στην κερδοφορία μετά χρόνια ζημιών υπό την GM. Η Tata ανακοίνωσε απώλειες 4 δισεκατομμυρίων για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο σχετικά με την JLR. Για αυτό αιωρούνται φήμες για πώληση της JLR την οποία η Tata είχε εξαγοράσει το 2008 από την Ford Motor.