H Tesla έχασε οριακά το στόχο των 500.000 πωλήσεων!


Αντικειμενικά δεν θα πει κανένας ότι αυτό ήταν μεγάλη ζημιά για την εταιρία του Elon Musk. Όσο και να ναι, όπως, θα πόνεσε λίγο στον εγωισμό της…

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 4/1/2021

Ο στόχος που είχε θέσει η Tesla για το έτος που μας πέρασε ήταν να πουλήσει -για πρώτη φορά στην ιστορία της- μισό εκατομμύριο οχήματα. Τέτοια εποχή πέρυσι τα στελέχη της φίρμας διαφήμιζαν πως αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί εύκολα εντός του 2020. Βέβαια, κανένας δεν υπολόγιζε τότε τις συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει στις παγκόσμιες αγορές ένας παγκολίνος (νυχτερίδα ή ό,τι άλλο) από την επαρχεία Wuhan της Κίνας…

Έχοντας κλείσει ο χρόνος, η Tesla κατόρθωσε να διαθέσει τελικά στις αγορές του πλανήτη μόλις 499.550 αυτοκίνητα. Έχασε δηλαδή το στόχο για 450 μονάδες! Η ίδια, βέβαια, υποστήριξε ότι κατασκεύασε 509.737 αυτοκίνητα, ασχέτως με τα όσα διέθεσε… Που σε κάθε περίπτωση δεν ήταν διόλου λίγα, αν αναλογιστούμε πως το 2019 ο συνολικός αριθμός των ταξινομήσεών της ανήλθε στα 367.500 οχήματα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο λόγος που η απόκλιση από τον στόχο ήταν τόσο μικρή, ήταν η εξωφρενική αύξηση των πωλήσεων κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου διατέθηκαν 180.570 αυτοκίνητα, πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων!

Ο ίδιος ο Musk δεν έχασε την ευκαιρία να ευχαριστήσει όλους τους υφιστάμενούς του στην Tesla με ένα tweet, λέγοντας πως είναι υπερήφανος για αυτή την ομάδα. Παρόλα αυτά, το μέλλον της εταιρίας δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένο. Πέραν του ότι πολλοί μιλάνε για μία μεγάλη «φούσκα», αναφορικά με τις μετοχές της, τα νούμερα των πωλήσεων κυμαίνονται ακόμα χαμηλά. Δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ανταγωνιστούν παραδοσιακούς κατασκευαστές, όπως για παράδειγμα η Volkswagen, όπου το ίδιο διάστημα σημείωσε σχεδόν 11 εκ. πωλήσεις ανά τον πλανήτη.