H Tesla θα φτιάχνει αυτοκίνητα και στην Κίνα


Τα Model 3 και Model Y από το 2020 εκτός από τις ΗΠΑ θα κατασκευάζονται και στην Κίνα, σε ένα ολοκαίνουργιο εργοστάσιο.

  • 8/1/2019

Οι δασμοί που επιβάλλει η Κίνα στα εισαγόμενα αυτοκίνητα οδήγησε την Tesla στην απόφαση να φτιάξει το δικό της εργοστάσιο στη μεγάλη ασιατική χώρα και πρώτη αγορά του κόσμου. Μάλιστα θα πρόκειται για το πιο μεγάλο εργοστάσιο της μάρκας έξω από τις ΗΠΑ, ενώ παρόλο που δεν έχει μπει ούτε πρόκα στα καλούπια ο προγραμματισμός της Tesla αλλά και του Elon Musk αναφέρει πως το καλοκαίρι θα μπει με τα κτίρια έτοιμα και πως προ τα τέλη του 2019 θα παραχθούν τα πρώτα αυτοκινήτα. 

Τα οποία θα είναι Model 3, ενώ από το 2020 θα έχει επιτευχθεί ο κανονικός ρυθμός παραγωγής, που θα φτάνει σε ετήσια βάση τις 500.000 μονάδες. Πέρα από το Model 3 στην Κίνα θα κατασκευάζεται και το αναμενόμενο μικρότερο SUV της μάρκας, το Model Y. Μάλιστα και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εκδόσεις τους θα είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα της Κίνας και θα είναι οικονομικά προσιτές.

Ενδιαφέρον έχει πως στο συγκεκριμένο εργοστάσιο εκτός από τα αυτοκίνητα θα κατασκευάζονται και οι μπαταρίες που θα χρειάζονται για την κίνησή τους, ενώ το ύψος της συνολικής επένδυσης θα είναι της τάξης των 1,74 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Tesla πάντως δεν θα συνεργαστεί με κάποια κινέζικη εταιρεία, μιας και από το 2018 επιτρέπεται η ανεξάρτητη δραστηριοποίηση στην Κίνα κατασκευαστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.