H θρυλική Alfa Romeo Montreal ξαναγεννιέται


Θα μπορούσε να είναι ένα νέο μοντέλο της Alfa Romeo, αυτό που θα θεωρούνταν ο αντικαταστάτης της Montreal. Ωστόσο, ό,τι βλέπουμε δεν είναι παρά ένας διακαής πόθος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: MARCO PIETRO MALTESE.
  • 4/4/2021

Η υπόθεση να δημιουργήσει η Alfa Romeo ένα νέο μοντέλο με αληθινά Gran Turismo χαρακτήρα είναι κάτι που απασχολεί τους φίλους της εταιρείας για δεκαετίες. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν πριν από 51 χρόνια, το 1970, όταν παρουσιάστηκε η Montreal.

H «παρένθεση» της Alfa Romeo 8C Competizione, το 2007, δεν μπορεί να θεωρηθεί μια τέτοια πράξη, καθώς το αυτοκίνητο ήταν περιορισμένης παραγωγής (μόλις 500 μονάδες κατασκευάστηκαν), πανάκριβο και «ειδικού σκοπού». Με αυτή, η ιταλική εταιρεία ήθελε να εισχωρήσει με εντυπωσιακό τρόπο στην αμερικανική αγορά. 

Όμως, όσοι αποζητούν ένα πραγματικό GT όχημα με το σήμα της Alfa Romeo δεν παύουν να ονειρεύονται και να ελπίζουν. Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Marco Pietro Maltese, ο οποίος δημιούργησε σκίτσα για το πώς φαντάζεται μια σύγχρονη Montreal.

Το 1967, η Alfa Romeo παρουσίασε στην έκθεση «Expo» που έγινε στο Μόντρεαλ (Καναδάς) ένα «φουτουριστικό πρωτότυπο» (sic) στο οποίο δόθηκε το όνομα της συγκεκριμένης πόλης (Montreal). Το όχημα δημιουργήθηκε για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας από τον Οίκο Bertone και το σχεδίασε ο Marcello Gandini.

Το 1970, η Alfa Romeo θα παρουσιάσει επίσημα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το μοντέλο παραγωγής τής Montreal (φωτογραφία, κάτω), διατηρώντας την ονομασία τού πρωτότυπου, καθώς είχε πλέον καθιερωθεί. Ήταν ένα Gran Turismo όχημα 2 2 θέσεων το οποίο διέθετε κινητήρα V8 χωρητικότητας 2,6 λίτρων, μέγιστης ισχύος 200 PS και μέγιστης ροπής 243 Nm. Αυτός προερχόταν από τον δίλιτρο V8 τής 33 Stradale.

Η Montreal σταμάτησε να κατασκευάζεται το 1977, καθώς οι πωλήσεις ήταν ελάχιστες. Μάλιστα, υπάρχει το εξής παράδοξο. Παρότι είχε αυτό το όνομα, το αυτοκίνητο δεν εισήχθη και δεν διατέθηκε ποτέ τόσο στον Καναδά όσο και στις ΗΠΑ, επειδή η Alfa Romeo δεν έφτιαξε μια έκδοσή του που να πληροί τις νόρμες προστασίας του περιβάλλοντος που απαιτούνταν τότε από τις κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών!

Στις ημέρες μας, τα δεδομένα αναφορικά με τους κανονισμούς προστασίας αυτού τηρούνται από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όμως η Alfa Romeo δεν διαθέτει στην γκάμα της ένα αντίστοιχο μοντέλο. Ωστόσο, στις δημιουργίες του Maltese μπορούμε να βρούμε άμεσους συσχετισμούς με το προ πεντηκονταετίας όχημα.

Επίσης, «βάζοντας νερό στο κρασί», ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να υπάρξει είτε με κάποιον από τους τετρακύλινδρους turbo κινητήρες της ιταλικής εταιρείας, είτε να είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο. Θα μπορούσε…

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.