H Toyota πρέπει να αναθεωρήσει το Prius


Το Prius αρχίζει να δείχνει σημεία κόπωσης και η Toyota σκοπεύει να αναθεωρήσει το concept του. Και σε ότι αφορά το αμάξωμά του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 13/12/2018

Το Prius της Toyota είναι ίσως το πιο εμβληματικό υβριδικό μοντέλο, μιας και είναι αυτό που ουσιαστικά έβαλε στην αυτοκίνηση τον όρο υβριδικό. Όμως ακόμα και οι πρωτοπόροι κάποια στιγμή παρουσιάζουν κάμψη και αυτή η στιγμή δείχνει πως είναι αρκετά κοντά, αν δεν έχει ήδη έρθει, για τo Prius.

Και αυτό γιατί π.χ. οι πωλήσεις τους στις ΗΠΑ σταδιακά μειώθηκαν από τις 200.000 που ήταν το 2014 σε κάτι παραπάνω από τις μισές, για την ακρίβεια στις 108.661, το 2017.

Η πρώτη κίνηση της Toyota, προκειμένου να κάνει το Prius πιο ενδιαφέρον, ήταν η προσθήκη μιας καινούργιας τετρακίνητης εκδοχής του, με έναν επιπλέον ηλεκτρικό κινητήρα στον πίσω άξονα ο οποίος μπορεί να είσαι σε λειτουργία μέχρι σχεδόν τα 70 χλμ./ ώρα.

Οι ιθύνοντες της Toyota υπολογίζουν πως σύντομα οι πωλήσεις του τετρακίνητου Prius θα αποτελούν το 25% του συνόλου, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίζουν τη συνολική αύξηση που τυχόν θα επιφέρει η προσθήκη του.

Το βασικό θέμα που αντιμετωπίζει το ιαπωνικό υβριδικό, όπως βέβαια και άλλα μοντέλα με συμβατικά αμαξώματα, είναι η στροφή του αγοραστικού κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο στα SUV. Κάτι που σκέφτεται να κάνει και η Toyota για την επόμενη γενιά του. Ή να προσθέσει και μια έκδοση crossover στη γκάμα του.