Η Toyota δοκιμάζει Prius με ηλιακή ενέργεια


ΣΕ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤO ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ PRIUS ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΝΥΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 KM.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/9/2019

Η ιαπωνική εταιρία εξελίσσει ένα Prius που τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια ελπίζοντας πως κάποια μέρα αυτός ο τρόπος ενέργειας και κίνησης να γίνει εφικτός για καθημερινή χρήση. Σε ένα πρόγραμμα επίδειξης που χρηματοδοτήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση και που ξεκίνησε τον Ιούλιο, οι ειδικοί της Toyota χρησιμοποιούν ηλιακά πάνελ της Sharp τοποθετημένα στην οροφή, στο πίσω παράθυρο και στο καπό ώστε να μελετήσουν την αποδοτικότητα.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ τροφοδοτεί απευθείας τον ηλεκτροκινητήρα του αυτοκινήτου και αρκεί για κάτι παραπάνω από 50 km την ημέρα. Εννοείται όταν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες με έντονη ηλιοφάνεια. Ένας μέσος Αμερικάνος οδηγός διανύει περίπου 46 km ημερησίως, σύμφωνα με το ινστιτούτο AAA για την ασφάλεια κυκλοφορίας.

Τα πάνελ είναι πολύ λεπτά και αποτελούνται από στρώσεις πάχους 0,03 mm και το συνολικό πάχος να μην ξεπερνά το 1 cm ώστε να αυτά είναι εύπλαστα και να προσαρμόζονται πάνω στην επιφάνεια του αμαξώματος. Επιπρόσθετα υπάρχουν στην θέση του ρεζερβουάρ μπαταρίες συνολικού βάρους 80 kg.

Κάνοντας όλο το πακέτο ελαφρύτερο και μειώνοντας το εξαιρετικά υψηλό κόστος είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την τεχνολογία, δήλωσε ο Satoshi Shizuka, επικεφαλής μηχανικός της Toyota στο συγκεκριμένο πρότζεκτ.