H Toyota παρουσίασε ένα «ηλιακό» Prius


H διαφορά από το συμβατικό είναι εμφανής αφού αυτό το πρωτότυπο Prius είναι καλυμμένο από φωτοβολταϊκά πάνελ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 9/7/2019

Με στόχο την βελτίωση της ηλεκτρικής αυτονομίας οι κατασκευαστές παρουσιάζουν διάφορα σενάρια plug-in υβριδικών ή ηλεκτρικών μοντέλων όπως το Toyota Prius που βλέπετε. Η οροφή και το καπό είναι καλυμμένα με φωτοβολταϊκά πάνελ τα οποία φυσικά δεν έχουν την κύρια τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια για τις μπαταρίες, αλλά τις φορτίζουν συμπληρωματικά.

Το εν λόγω πρωτότυπο Prius δεν έχει μπει στην παραγωγή (αν και η εταιρία έχει ήδη παρουσιάσει ανάλογη έκδοση, άλλοι κατασκευαστές είναι η Nissan και η Hyundai) αλλά η Toyota σε συνεργασία με τις ιαπωνικές αρχές θα ξεκινήσει από τα τέλη Ιουλίου τις δοκιμές σε πιλοτικό στάδιο για να διαπιστώσει τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας. Η Sharp θα αποτελέσει τον προμηθευτή τόσο των πάνελ όσο και των κυψελών αποθήκευσης ενέργειας.

Τα πάνελ αφορούν στην έκδοση PHEV του Prius προσφέροντας 860 W επιπλέον ρεύματος που μεταφράζεται σε περίπου 44,5 km επιπλέον αυτονομίας την ημέρα. Ωστόσο, αυτή η τιμή αφορά στο πρωτότυπο demo car (με 34% καλύτερη απόδοση) αφού το νορμάλ ηλιακό σύστημα φόρτισης του (επίσης πρωτότυπου) Prius PHEV προσφέρει 180 W και 6,1 km. Και πάλι, όχι άσχημα, για δωρεάν ενέργεια και αυτονομία.