Η Toyota θα παρουσιάσει μία μπαταρία στερεού ηλεκτρολύτη


Οι solid state μπαταρίες υπερέχουν σημαντικά σε όλους τους τομείς σε σχέση με αυτές των ιόντων λιθίου που είναι σήμερα οι πλέον διαδεδομένες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: TOYOTA
  • 18/12/2020

Οι μπαταρίες στερεού ηλεκτρολύτη ή solid state αναμένεται να είναι το επόμενο σημαντικό βήμα στην τεχνολογία των συσσωρευτών και ήδη πολλοί κατασκευαστές στρέφουν προς τα εκεί την έρευνά τους. Μεταξύ αυτών ο όμιλος VW και η Toyota, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει μια πρωτότυπη μπαταρία μέσα στο 2021. Όσο για την κανονική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας με ότι αυτό σημαίνει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Toyota με μπαταρίες solid state θα έχουν υπερδιπλάσια αυτονομία συγκριτικά με αυτά με τις κλασικές μπαταρίες ιόντων λιθίου. Εξίσου σημαντικό το ότι η φόρτισή τους θα διαρκεί μόλις 10 λεπτά αλλά και το ότι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ο Nikkei Asia αναφέρει πως η Toyota έχει καταθέσει περισσότερες από 1.000 πατέντες σχετικά με τις μπαταρίες αυτού του τύπου, ενώ προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι οι προμηθευτές στην Ιαπωνία ετοιμάζουν καινούργιες εγκαταστάσεις.

Ταυτόχρονα η ιαπωνική κυβέρνηση ενισχύει την εγχώρια έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα, παρέχοντας πόρους από ένα fund συνολικού ύψους 16 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ για ανάπτυξη τεχνολογιών μείωσης του άνθρακα. Επίσης θα συνδράμει στην εξεύρεση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή των μπαταριών στερεού ηλεκτρολύτη, του λίθιου συμπεριλαμβανομένου.