Όσα αξίζει να γνωρίζετε για την επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια


Έπειτα από μήνες μελετών και προεργασίας, ο Όμιλος Volkswagen επέλεξε την Αστυπάλαια για να επενδύσει το συνολικό ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης και την ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 4/11/2020
Ό Όμιλος Volkswagen επέλεξε την «πεταλούδα του Αιγαίου», όπως ονομάζεται η Αστυπάλαια λόγω του γεωγραφικού σχήματός της, για να επενδύσει το ποσό των 10.000.000 ευρώ τα επόμενα χρόνια.
 
Την επένδυση ανακοίνωσε επίσημα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω τηλεδιάσκεψής. Συμμετέχων σε αυτή είναι και ο κ. Herbert Diess, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του γερμανικού Ομίλου και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του τμήματος επιβατικών οχημάτων της Volkswagen.
 
 
Η συμμετοχή του κ. Diess στη διαδικασία ανακοίνωσης του επιχειρηματικού σχεδίου επιβεβαιώνει τη σημασία που έχει για τον Όμιλο η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία είναι απόρροια του προγράμματος που έχει εκπονήσει και ονομάζεται «Green & Sustainable Island».
 
Η εφαρμογή του έχει ξεκινήσει ήδη από το Βόρνεο και αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου στόχου που έχει θέσει η γερμανική εταιρεία να έχει μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα το 2050.
 

Όπως έγινε γνωστό, η επένδυση στην Αστυπάλαια θα αφορά στη δημιουργία εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη τεχνολογιών σχετικά με την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση, όπως και για την παραγωγή μπαταριών για οχήματα αυτής της τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά στον τόπο καθαυτό, προβλέπεται η μετατροπή του σε «πράσινο νησί» με την εγκατάσταση δικτύου παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που θα εξασφαλίσουν την αυτάρκεια του σε ηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης, προβλέπεται ότι ο Όμιλος Volkswagen θα συμβάλλει στο να αντικατασταθούν τα υπάρχοντα στην Αστυπάλαια οχήματα δημόσιων συγκοινωνιών με σύγχρονα ηλεκτροκίνητα. Ειδικότερα, στο νησί αυτή τη στιγμή κυκλοφορού περίπου 1.500 συμβατικά οχήματα τα οποία πρόκειται να αντικατσταθούν από 900 ηλεκτροκίνητα οχήματα. 

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα πρόκειται να δοθούν επιπλέον κίνητρα έτσι ώστε η απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος από τους κατοίκους της Αστυπάλαιας να γίνει πιο προσιτή. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου το ύψος της επιδότησης θα φτάνει τα 12.000 ευρώ, ενώ η VW θα διαθέσει στους κατοίκους του νησιού τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της σε τιμές κόστους

Η επένδυση της Volkswagen ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την εγκατάσταση του απαραίτητου δικτύου φόρτισης, το οποίο θα υποστηρίξει την κίνηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ο εξηλεκτρισμός του νησιού προβλέπει και τη δημιουργία ενός καινοτόμου υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα. 

Το project αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι ετών ώστε να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ομαλότητα η μετάβαση της Αστυπάλαιας στην ηλεκτροκίνηση.

Σε ό,τι αφορά στη Volkswagen, o επικεφαλής του γερμανικού ομίλου Dr Herbert Diess κατέστησε σαφές ότι στα πλάνα των Γερμανών βρίσκεται και η δημιουργία στη χώρα μας ενός κέντρου εξέλιξης τεχνολογιών που θα σχετίζονται με την αυτόνομη οδήγηση.