Η Volkswagen λανσάρει υπηρεσίες e-mobility στην Αστυπάλαια!


Με το έργο «Smart & Sustainable Island» η Αστυπάλαια γίνεται ένα εργαστήριο για την νέα κινητικότητα του μέλλοντος. Όλα τα βήματα του έργου που παρουσίασαν στο νησί του Αιγαίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO της Volkswagen, Herbert Diess.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 6/6/2022

Το επόμενο βήμα στην μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση για την Αστυπάλαια είναι γεγονός. Το έργο «Smart &Sustainable Island» είναι ένα μελλοντικό «εργαστήριο» για την νέα κινητικότητα και την ταχεία απαλλαγή από τον άνθρακα στην Ευρώπη.

Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας «ASTYBUS» και «astyGO» αντικαθιστούν τη συμβατική λεωφορειακή γραμμή του νησιού, βελτιώνοντας την κινητικότητα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες. Παράλληλα, ένα δεύτερο ενεργειακό σύστημα που τέθηκε σε λειτουργία, προμηθεύει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

Η κινητικότητα του μέλλοντος γίνεται ήδη πραγματικότητα στο ελληνικό νησί της Αστυπάλαιας, αφού παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Volkswagen Herbert Diess, τέθηκαν σε λειτουργία η υπηρεσία ridesharing «ASTYBUS» και η υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων «astyGO».

Και οι δύο υπηρεσίες κινητικότητας λειτουργούν αποκλειστικά με πλήρως ηλεκτρικά οχήματα και διασφαλίζουν σημαντικά βελτιωμένη κινητικότητα στο νησί σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας. Είναι το επόμενο βήμα στη μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας. Μέχρι το 2026, το νησί θέλει να στραφεί σε έξυπνη, βιώσιμη κινητικότητα και να εκσυγχρονίσει πλήρως το ενεργειακό του σύστημα. Το κοινό έργο του Ομίλου Volkswagen και της Ελληνικής Δημοκρατίας λειτουργεί ως μελλοντικό εργαστήριο για μια ταχεία απανθρακοποίηση στην Ευρώπη.

Ο Herbert Diess, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen δήλωσε: «Η συζήτηση σχετικά με τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αποκτήσει νέα δυναμική στην Ευρώπη. Η Volkswagen είναι ένας μοχλός αλλαγής, που οδηγεί το μετασχηματισμό στην ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη. Εδώ στην Αστυπάλαια, βρισκόμαστε εισάγοντας νέες υπηρεσίες κινητικότητας ως το επόμενο βήμα προς το μέλλον των μεταφορών. Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το έργο να μεγαλώνει, με ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τις συνήθειες τους. Αποδεικνύει ότι είναι εφικτός ένας γρήγορος μετασχηματισμός σε πράσινη κινητικότητα και πράσινη ενέργεια, εάν οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις συνεργαστούν χέρι χέρι.»

Έξυπνες, αποκλειστικά ηλεκτροκίνητες υπηρεσίες μετακίνησης

Οι υπηρεσίες έξυπνης μετακίνησης αντικαθιστούν την παραδοσιακή λεωφορειακή γραμμή, η οποία μέχρι στιγμής προσφέρει περιορισμένες δημόσιες συγκοινωνίες στην Αστυπάλαια. Σε αντίθεση με τη λεωφορειακή γραμμή, οι υπηρεσίες κινητικότητας θα λειτουργούν όλο το χρόνο και θα συνδέουν πολλά περισσότερα σημεία στο νησί.

Η υπηρεσία ASTYBUS ridesharing θα ξεκινήσει να λειτουργεί με πέντε οχήματα της Volkswagen, και πιο συγκεκριμένα το ηλεκτρικό ID. Buzz μόλις το μοντέλο κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2022. Μέχρι τότε, η υπηρεσία θα λειτουργεί με το ID.4. Μέσω της υπηρεσίας κοινής χρήσης οχημάτων astyGO, οι πελάτες μπορούν να νοικιάσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τη Volkswagen, καθώς και ηλεκτρικά σκούτερ από τη SEAT MÓ και ηλεκτρικά ποδήλατα της Ducati. Μπορούν μάλιστα να κάνουν κράτηση για όλα τα οχήματα μέσω smartphone και της ενσωματωμένης εφαρμογής astyMOVE.

Νέο ενεργειακό σύστημα για την τροφοδοσία του στόλου

Το ενεργειακό σύστημα θα μεταβεί σταδιακά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τοπικές πηγές. Μάλιστα τέθηκε σε λειτουργία ένα δεύτερο ενεργειακό σύστημα που τροφοδοτεί τον σημερινό ηλεκτρικό στόλο οχημάτων με πράσινη ενέργεια. Επιπλέον, η Ελληνική Δημοκρατία προκήρυξε πρόσκληση υποβολής προσφορών για τον περαιτέρω μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος. Μέχρι το 2023, ένα νέο ηλιακό πάρκο θα παρέχει περίπου 3 μεγαβάτ πράσινης ενέργειας, καλύπτοντας το 100% της ενέργειας που απαιτείται για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και περισσότερο από το 50% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του νησιού. Μέχρι το 2026, το νέο ενεργειακό σύστημα θα επεκταθεί περαιτέρω σε περισσότερο από το 80% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης. Μέχρι τώρα το νησί τροφοδοτούνταν με ηλεκτρισμό από γεννήτριες ντίζελ.

Υψηλό ενδιαφέρον για υπηρεσίες e-κινητικότητας

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας πρώτης έρευνας, οι άνθρωποι στην Αστυπάλαια ενδιαφέρονται πολύ για τα ηλεκτρικά οχήματα και τις υπηρεσίες έξυπνης μετακίνησης. Πάνω από το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι γενικά πρόθυμοι να στραφούν σε ηλεκτρικό όχημα, εάν υπάρχουν επιδοτήσεις αγοράς. Ενώ η φιλικότητα προς το περιβάλλον είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των ηλεκτρικών οχημάτων, υπάρχουν ωστόσο ανησυχίες σχετικά με το κόστος και την υποδομή φόρτισης.

Η κοινή χρήση οχημάτων και η κοινή χρήση οχημάτων θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά τη συμπεριφορά κινητικότητας. Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων είπε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το δικό τους όχημα και να στραφούν στη χρήση των νέων υπηρεσιών κινητικότητας.

Η έρευνα διεξήχθη το καλοκαίρι του 2021 και συμμετείχαν συνολικά 221 άτομα. Η πλήρης έκθεση θα δημοσιευθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Strathclyde (Σκωτία) παρακολουθούν και αξιολογούν το έργο εδώ και πολλά χρόνια.

Το έργο «Smart & Sustainable Island» σκοπεύει να προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση του μετασχηματισμού ενός ολόκληρου συστήματος. Μέσα σε πέντε χρόνια, η Αστυπάλαια πρόκειται να μεταβεί σε μεγάλο βαθμό σε βιώσιμη κινητικότητα και ενέργεια με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, έξυπνες υπηρεσίες κινητικότητας και ένα πράσινο υβριδικό ενεργειακό σύστημα.