Η Volkswagen θα μετατραπεί και σε πάροχο υπηρεσιών;


Τα ανώτατα στελέχη της Volkswagen αναπροσαρμόζουν τον ρόλο και προσπαθούν να διαμορφώσουν μια διαφορετική επιχειρηματική φιλοσοφία της το μέλλον της εταιρείας, η οποία θα παρέχει και υπηρεσίες που αφορούν ευρύτερα στην Αυτοκίνηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 29/7/2021

Ένας όμιλος εταιρειών με επικεφαλής την Volkswagen εξαγόρασε την Europcar Mobility, τη γνωστή φίρμα ενοικιάσεως οχημάτων, έναντι του ποσού των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εμπλοκή της γερμανικής εταιρείας σε αυτή την επιχειρηματική κίνηση, δείχνει ότι τα ανώτατα στελέχη της επιδιώκουν να πάψει η Volkswagen να εμπλέκεται στην αυτοκινητοβιομηχανία μόνο ως κατασκευαστή οχημάτων και να επεκταθεί ουσιαστικότερα στον τομέα παροχής υπηρεσιών ως προς αυτά.

Η συμμετοχή της στη συγκεκριμένη κοινοπραξία φανερώνει την πρόθεση των διοικητικών στελεχών της να ανακαθορίσουν τον επιχειρηματικό ρόλο της Volkswagen προς το μέλλον, άμεσο και απώτερο. Ιστορικά, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία επιστρέφει στον κλάδο ενοικιάσεως οχημάτων, καθώς η Europcar Mobility ήταν θυγατρική της από το 1999 ως το 2006 (το 1998 είχε αποκτήσει μερίδιο σε αυτή).

Πρόσφατα ο κ. Herbert Diess (φωτογραφία), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου VAG και της Volkswagen στο τμήμα επιβατικών οχημάτων, ανακοίνωσε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα μετατραπεί σε έναν πάροχο υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας για τη Αυτοκίνηση, ένας τομέας που κατά την γνώμη του θα δεκαπλασιάσει τον ετήσιο τζίρο του ως το 2030, συγκριτικά με ό,τι ισχύει σήμερα.

Βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από αντίστοιχες έρευνες, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεαρών σε ηλικία ανθρώπων που αποφεύγουν την ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου και προτιμούν άλλες λύσεις όπως αυτές που ονομάζουμε πλέον ως διαμοιρασμό μετακίνησης και συνεπιβατισμό.

Εκτός αυτού, όταν θα επιτραπεί και νομικά η λεγόμενη αυτόνομη οδήγηση, αναμένεται να προστεθούν και όσοι θα επιλέγουν «ρομποταξί» για να μεταβούν στον προορισμό τους, χρησιμοποιώντας κάποια εφαρμογή που θα έχουν αναπτύξει οι αντίστοιχες εταιρείες οι οποίες θα διαθέτουν αυτά τα οχήματα.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, παρότι η Volkswagen κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών τής Europcar Mobility δεν θα είναι αυτή που θα ελέγχει την εταιρεία, ούτε πρόκειται να την εντάξει στον γερμανικό Όμιλο.

Με πληροφορίες από το «Reuters».