Η Volvo μετατρέπει τη γενέτειρά της σε μία κλιματικά ουδέτερη πόλη!


Η Volvo συνεργάζεται με την Πόλη του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, με στόχο τη δημιουργία νέων αστικών ζωνών και την επίτευξη μιας ουδέτερης ως προς το κλίμα πόλης έως το 2030.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 17/1/2021

Η πρωτοβουλία αυτή ονομάζεται Gothenburg Green City Zone και στοχεύει στη δημιουργία μιας περιοχής εντός του μεγαλύτερου λιμανιού της Σκανδιναβίας, η οποία θα είναι εντελώς απαλλαγμένη από εκπομπές ρύπων, με μια ποικιλία πράσινων μέσων μεταφοράς και διασυνδεδεμένων υποδομών. Η αξιοποίηση μιας πραγματικής πόλης ως πεδίο δοκιμών θα επιτρέψει παράλληλα στη Volvo να επιταχύνει την ανάπτυξη τεχνολογιών και υπηρεσιών στους τομείς της ηλεκτροδότησης, της κοινής κινητικότητας, της αυτόνομης οδήγησης, της συνδεσιμότητας και της ασφάλειας.

Ένα κεφάλαιο αυτής της δοκιμαστικής βάσης, αφορά τις υπηρεσίες robotaxi. «Ουσιαστικά, ξεκινάμε ένα έργο που σκοπεύει να περιορίσει τον αριθμό των αυτοκινήτων στην πόλη - το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στον σκοπό της εταιρείας μας», δήλωσε ο Håkan Samuelsson, διευθύνων σύμβουλος της Volvo Cars. «Αυτό αποδεικνύεται ήδη από την επένδυσή μας στην κοινή υπηρεσία κινητικότητας M, η οποία έχει αναπτύξει ιδιόκτητη A.I. τεχνολογία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της χρήσης. Θέλουμε να συμμετέχουμε στη δημιουργία των πόλεων του μέλλοντος και να τις διατηρήσουμε βιώσιμες. Αυτή η πρωτοβουλία μας δίνει την ευκαιρία να το κάνουμε αυτό και να αναλάβουμε την ευθύνη ταυτόχρονα στη δική μας πατρίδα».

Παραδείγματα άλλων τεχνολογιών που αναμένεται να δοκιμαστούν περιλαμβάνουν υπηρεσίες που διασφαλίζουν ότι τα αυτοκίνητα εντός ζώνης θα λειτουργούν μόνο με ηλεκτρική λειτουργία και θα παραμένουν εντός ορίων ταχύτητας, καθώς και υποδομές κυκλοφορίας που συνδέονται με ενεργά χαρακτηριστικά ασφαλείας στα αυτοκίνητα και μοιράζεται πληροφορίες μεταξύ των αυτοκινήτων.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις και την τεχνολογία μας για να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας μελλοντικής πόλης που θα είναι εξηλεκτρισμένη, συνδεδεμένη, κοινόχρηστη και ουδέτερη από το κλίμα», δήλωσε ο Henrik Green, CTO της Volvo Cars. «Αυτή είναι μια ευκαιρία να ηγηθούμε μέσω του παραδείγματος, δοκιμάζοντας νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες σε ένα ζωντανό περιβάλλον μεγάλης κλίμακας. Μπορούμε να δείξουμε ότι εάν αυτό είναι δυνατόν εδώ, είναι δυνατό οπουδήποτε». Άλλα πιθανά παραδείγματα περιλαμβάνουν πλήρεις ηλεκτρικούς κόμβους κινητικότητας, ένα πλήρες, εύχρηστο δίκτυο φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αυτόνομα ταξί.

Η πρωτοβουλία Gothenburg Green City Zone ξεκινά την άνοιξη του 2021 και σταδιακά θα αναπτύσσεται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2030.