H Volvο συμφώνησε με τις CATL και LG Chem


Η συμφωνία αφορά σε προμήθεια μπαταριών από τις δύο ασιατικές εταιρίες και μετριέται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/5/2019

Μία πολύχρονη συμφωνία ανακοίνωσε η Volvo Car Group με τους μεγαλύτερους προμηθευτές μπαταριών λιθίου ιόντων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα επόμενης γενιάς, τόσο με τα σήματα της Volvo όσο και της Polestar. Η συμφωνία αφορά σε συστοιχίες μπαταριών που θα μπουν στην επερχόμενη νέα πλατφόρμα SPA2 (θα λανσαριστεί την επόμενη δεκαετία) και στην ήδη υπάρχουσα CMA (σε αυτή βασίζεται το XC40 και το Polestar 2) επιτρέποντας στην Volvo να περάσει στην επόμενη φάση εξηλεκτρισμού.

Μία πολύ σημαντική είδηση είναι πως επίσημα επιβεβαιώνεται πως το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό Volvo θα είναι το XC40. Θα κατασκευάζεται από τα τέλη του έτους στο Ghent και εκεί θα υπάρχει και το εργοστάσιο συναρμολόγησης των μπαταριών. Στόχος της Volvo είναι έως το 2025 το 50% των πωλήσεων της να αντιστοιχεί σε ηλεκτρικά μοντέλα.

«Το μέλλον της Volvo Cars είναι ηλεκτρικό και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε πέρα ??από τις μηχανές εσωτερικής καύσης», δήλωσε ο Håkan Samuelsson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Cars. «Οι συμφωνίες με την CATL και την LG Chem δείχνουν πώς θα φτάσουμε στους φιλόδοξους στόχους μας για την ηλεκτροκίνηση».

Η CATL από την Κίνα και η LG Chem από τη Νότια Κορέα είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μπαταριών παγκοσμίως και ηγούνται σε αυτό το τομέα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ειδικά στην Κίνα και την CATL υπάρχει μεγάλο όφελος για το Geely Group στο οποίο ανήκει η Volvo.

«Με τη σημερινή συμφωνία εξασφαλίσαμε την προμήθεια μπαταριών για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε η Martina Buchhauser, ανώτερη αντιπρόεδρος στο τμήμα προμηθειών της Volvo Cars. «Διαθέτοντας δύο προμηθευτές μπαταριών σε κάθε περιοχή διασφαλίζουμε επίσης ότι έχουμε ευελιξία στην αλυσίδα εφοδιασμού και παραγωγής μας».