H Volvo θέλει να έχει πλήρως ηλεκτρική γκάμα έως το 2030


Σε λιγότερα από δέκα χρόνια μάλλον δεν θα μπορείτε να αποκτήσετε ένα Volvo με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: VOLVO
  • 3/12/2020

Η Volvo έχει εμπλακεί και έχει επενδύσει εδώ και χρόνια στον εξηλεκτρισμό των μοντέλων της και δεν διστάζει και να οριοθετεί χρονικά τους επόμενους στόχους της.

Αυτή τη χρονιά το 20% των παγκόσμιων πωλήσεων της είναι εξηλεκτρισμένα μοντέλα. Και μπορεί η μερίδα του λέοντος να είναι τα ήπια υβριδικά καθώς και τα plug-in υβριδικά αλλά αυτό αφενός είναι αναμενόμενο, μιας και η διάθεση του πρώτου της πλήρως ηλεκτρικού XC40 Recharge ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα και αφετέρου είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ηλεκτροκίνηση.

Τόσο μεγάλο που έχει επιτρέψει στους Σουηδούς να έχουν ήδη δηλώσει πως το 2025 το 50% των πωλήσεών τους και πάλι σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα.

Βέβαια ένα λεπτό σημείο είναι το πότε η σουηδική εταιρεία θα πάψει να έχει εκδόσεις με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, τόσο βενζίνης όσο και πετρελαίου. Σχετικό με αυτό είναι και οι εξαγγελίες διαφόρων κρατών, όπως η Μεγάλη Βρετανία για την απαγόρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων με θερμικά σύνολα.

Ως προς αυτό ο επικεφαλής της Volvo Hakan Samuelsson είπε πως «θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και θα διαθέτουμε αποκλειστικά ηλεκτρικούς κινητήρες πολύ πριν υπάρχουν νομικού τύπου απαιτήσεις για αυτό». Αναφορικά με το πότε το προσδιορίζει αυτό χρονικά ήταν μάλλον ξεκάθαρος: «θα εκπλαγώ αν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι το 2030».