Η VW κλείνει σταδιακά το θέμα του dieselgate


Η Volkswagen διευθέτησε 200.000 από τους 260.000 αγωγές από τη γερμανική ομάδα καταναλωτών VZBV σχετικά  με το dieselgate.

  • 20/4/2020

Και μπορεί για την ώρα όλη η αυτοκινητοβιομηχανία να έχει τραβήξει χειρόφρενο, δεν ισχύει όμως το ίδιο με μερικά ζητήματα που απασχολούν την αυτοκινητοβιομηχανία. Ένα από αυτά είναι το κλείσιμο της υπόθεσης του dieselgate από τη Volkswagen. Έτσι, ακόμη 21.000 περιπτώσεις εξετάστηκαν στη Γερμανία για πιθανές πληρωμές 1.350 ευρώ έως 6.250 ευρώ ανά αυτοκίνητο και η προθεσμία συμμετοχής στον διακανονισμό έχει παραταθεί έως τις 30 Απριλίου. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από την ηλικία και το μοντέλο του αυτοκινήτου του ιδιοκτήτη.

Η VW θα πληρώσει συνολικά 620 εκατομμύρια ευρώ έχοντας εκταμιεύσει 830 εκατομμύρια για να καλύψει το κόστος των διακανονισμών με όλους τους συμμετέχοντες στη δράση της VZBV. Η συμφωνία σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες της αυτοκινητοβιομηχανίας να κλείσει το «μαύρο κεφάλαιο» που άνοιξε το 2015 όταν κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε παράνομο λογισμικό για να εξαπατήσει τις πιστοποιήσεις κινητήρων ντίζελ στις ΗΠΑ. Η προσπάθεια έχει κοστίσει στη Volkswagen περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανταλλαγές αυτοκινήτων, πρόστιμα και ζημίες.

Σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες των πληγέντων αυτοκινήτων των ΗΠΑ συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια διευθέτηση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η VW δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τους καταναλωτές στη Γερμανία να ζητήσουν αποζημίωση λόγω διαφορών στη νομοθεσία.