Η VW θα λανσάρει υπηρεσίες αυτόνομης οδήγησης με χρονοχρέωση!


Η VW σκέφτεται να εισάγει ένα νέο μοντέλο χρήσης των αυτόνομων αυτοκινήτων και να το χρεώνει με την ώρα.

  • 6/5/2021

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάζονται τώρα να κατασκευάζουν πιο πράσινα αυτοκίνητα και, με τη σειρά τους, οι πελάτες θέλουν όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά στα οχήματά τους. Η πανδημία του κορωνοϊού και οι μεγάλες αλλαγές που έχει φέρει, καθώς και η παγκόσμια έλλειψη ηλεκτρονικών chip από τους κατασκευαστές δεν βοηθούν την κατάσταση, αυτό είναι σίγουρο. Όμως, οι μεγάλες αλλαγές δε δημιουργούν μόνο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες - και η Volkswagen έχει ήδη μια έξυπνη ιδέα για το πώς να ενισχύσει την κερδοφορία της στη νέα πραγματικότητα.

Το αφεντικό πωλήσεων και μάρκετινγκ της VW, Klaus Zellmer έδωσε πρόσφατα μια συνέντευξη στο TopGear και συζήτησε τη στρατηγική του κατασκευαστή για την επόμενη δεκαετία. Αναγνώρισε ότι οι ενημερώσεις over-the-air είναι μια τεράστια ευκαιρία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και σκιαγράφισε μια πολύ διαφορετική, αν και λογική, εικόνα του πώς θα μπορούσε να μοιάζει η εμπειρία αγοράς αυτοκινήτων στο μέλλον.

Ο Zellmer πιστεύει ότι η Volkswagen θα αρχίσει να παράγει αυτοκίνητα με όλα τα καλούδια προεγκατεστημένα, αντί να χρειάζεται να προσαρμόζει κάθε αυτοκίνητο στις ακριβείς απαιτήσεις κάθε πελάτη. Αυτό θα κάνει την παραγωγή φθηνότερη και, στην καλύτερη περίπτωση, αν και λίγο ουτοπικό στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι τα μελλοντικά οχήματα θα μπορούσαν να είναι πιο προσιτά για τους πελάτες.

Έτσι, η Volkswagen σκέφτεται πως θα μπορούσε να εκμισθώσει ορισμένα χαρακτηριστικά μόνο όταν τα χρειάζεστε. Ο Zellmer έδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα: τη μίσθωση της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης. Ναι, η VW πιστεύει ότι οι πελάτες θα χαρούν να πληρώσουν για τα αυτοκίνητά τους για να οδηγούνται μόνα τους. Ανά ώρα.

 «Όλα αυτά βασίζονται στην μοντελοποίηση κερδών και κόστους», δήλωσε ο Zellmer. «Αν ακολουθήσετε το παράδειγμα των μοντέλων αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, το κόστος της εγκατάστασής του σε ένα αυτοκίνητο είναι τεράστιο: ένα πενταψήφιο νούμερο σε ευρώ. Ποιος θα το πληρώσει; Δεν είναι για τη μαζική αγορά. Τώρα πάρτε την περίπτωση που την εγκαθιστούμε και μπορείτε να την ενεργοποιήσετε και απενεργοποιήσετε από απόσταση. Η μοντελοποίηση κόστους μας λέει ότι αν χρεώνουμε 7 € την ώρα για αυτόνομη λειτουργία οδήγησης επιπέδου 4, αυτή θα είναι μια κερδοφόρα επιχειρηματική περίπτωση.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η VW βλέπει τα αυτόνομα αυτοκίνητα στην αγορά μεταξύ 2025 και 2030

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον κόσμο του αυτοκινήτου.