Η Zoox της Amazon αποκάλυψε το αυτόνομο Robotaxi της


Πρόκειται για ένα έξυπνο, πρακτικό «κουτί», με πολλά συστήματα ασφαλείας και θέσεις για τέσσερις.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: AMAZON
  • 15/12/2020

H Zoox ανήκει στην Amazon και παρουσίασε ένα πλήρως λειτουργικό, ηλεκτρικό και αυτόνομο όχημα, που προορίζεται για χρήση αποκλειστικά σε αστικό περιβάλλον. Πρακτικά πρόκειται για ένα όμορφο «κουτί» με μήκος 3,63 μέτρων και ύψος σχεδόν 1,94 μέτρων, συμμετρικό σχεδιασμό, και ένα εξελιγμένο σύστημα φωτισμού που ενημερώνει όσους ακολουθούν για τις προθέσεις του Zoox.

Η είσοδος στο εσωτερικό του -που παρά το μικρό του αποτύπωμα έχει θέσεις για τέσσερις σε δύο αντικριστούς καναπέδες- γίνεται με τη βοήθεια δύο συρόμενων θυρών, ενώ ο ουρανός είναι…έναστρος, όπως στις Rolls Royce. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει σύστημα infotainment με οθόνη αφής που παρέχει πληροφορίες για τη διαδρομή και ελέγχει τον ήχο, καθώς και σημεία ασύρματης φόρτισης smartphones.

Το shuttle της Zoox διαθέτει μια μπαταρία 133 kWh η οποία του επιτρέπει να κινείται συνεχώς για έως και 16 ώρες, ενώ η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 121 χλμ./ ώρα. Κάτι που το διαφοροποιεί σημαντικά από άλλα οχήματα του είδους.

Επίσης διαθέτει τετραδιεύθυνσης και κίνηση και προς τις δύο κατευθύνσεις, ενώ όπως λέει και η Zoox διαθέτει «ένα μοναδικό συνδυασμό από κάμερας, ραντάρ και LIDAR που εξασφαλίζουν έλεγχο 270 μοιρών και στις τέσσερις γωνίες του, αναγνωρίζοντας πρακτικά παντού αντικείμενα, πεζούς, ποδηλάτες και άλλα μέλη της κυκλοφορίας».

Μέχρι στιγμής από την πλευρά της Zoox δεν έχει ανακοινωθεί πότε τα αυτόνομα οχήματά της θα κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους.