Honda Robot Buddy: Ο φύλακας άγγελος των παιδιών σας προς το σχολείο


Εκτός από τα αυτοκίνητα η Honda ασχολείται και με άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως αυτή η μικρή συσκευή που προστατεύει τα παιδιά στην κίνησή τους στους δρόμους.

  • 5/12/2020

Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Honda, πέρα από την ενασχόλησή τους με τα αυτοκίνητα, έχουν και άλλες ανησυχίες που πολλές φορές έχουν δείξει στο παρελθόν. Η νέα τους προσπάθεια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και αφορά ένα κομμάτι της κοινωνίας που ευαισθητοποιεί όλους μας, τα παιδιά.

Υποδεχτείτε λοιπόν ένα νέο "ρομποτάκι" της Honda με την ονομασία Ropot. Η συγκεκριμένη συσκευή τοποθετείται πάνω στην τσάντα του μικρού παιδιού και το ακολουθεί παντού εντοπίζοντάς του πότε είναι ασφαλές να διασχίσει έναν δρόμο.

Η συσκευή είναι αρκετά μικρή και πρακτική και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει μια φιλική έκφραση που να ταιριάζει στην παιδική ψυχοσύνθεση και να το βλέπουν ως ένα μικρό "φιλαράκι" που τα ακολουθεί παντού. Όταν ένα παιδί φτάνει στην διάβαση το Robot βγάζει έναν διακριτικό ήχο με τον οποίο το προειδοποιεί να σταματήσει και να κοιτάξει δεξιά και αριστερά πριν προχωρήσει. Η συσκευή μάλιστα έχει και έναν σένσορα που προσφέρει έξτρα ειδοποίηση για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται γύρω και εκτός της ορατότητας του παιδιού (π.χ. πίσω του)

Η διαδρομή του παιδιού προς τον συγκεκριμένο προορισμό, για παράδειγμα στο σχολείο, κανονίζεται μέσω ενός app και του GPS από τον γονέα. Ο τελευταίος μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του παιδιού και την εξέλιξη της διαδρομής του και στην συνέχεια να συζητά μαζί του αν έγιναν και που κάποια λάθη στην όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που αρχίζουν να κινούνται μόνα τους στον δρόμο μεταξύ της ηλικίας των 5 και 6 ετών δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την ορατότητά τους (ιδίως την περιφερειακή) ενώ είναι τα χρόνια που εκδηλώνουν τα πρώτα σημάδια ανεξαρτητοποίησης με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που τα εκθέτουν σε κινδύνους. Στη Ιαπωνία είναι τυπικό τα παιδιά να ξεκινούν να πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο στην ηλικία των 7 ετών, και το πρόβλημα είναι μεγάλο σε ότι αφορά την ασφάλειά τους, οπότε η χαριτωμένη συσκευή της Honda μοιάζει άκρως χρήσιμη.