Hyundai Santa Fe: Γνωρίστε το κορεατικό SUV από κάθε γωνία (photos-video)


Δείτε το ντουλαπάκι που απολυμαίνει τα αντικείμενα των επιβατών και την «κρυφή λαβή» στην πίσω κολώνα που δίνει εύκολη πρόσβαση στην οροφή του αυτοκινήτου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: HYUNDAI
  • 27/8/2023

Ολική μεταμόρφωση. Αυτές οι λέξεις χαρακτηρίζουν την πέμπτη γενιά του Hyundai Santa Fe που αποκαλύφθηκε στα μέσα Ιουλίου και προκάλεσε έκπληξη στον κόσμο της αυτοκίνησης με τη νέα, τετραγωνισμένη σχεδιαστική γραμμή που έχει υιοθετήσει.

Η πόρτα του χώρου αποσκευών, η οποία κάνει γωνία 90 μοιρών με την οροφή, αποτέλεσε την αφετηρία για τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου και δεν έχει καμία απολύτως διασύνδεση με ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα στις από τη συγκεκριμένη σειρά.

Οι Κορεάτες είχαν εξαρχής στο μυαλό τους να της δώσουν πλάτος με στόχο να προσφέρει άνετη πρόσβαση στον τεράστιο χώρο αποσκευών με τη χωρητικότητα των 725 lt, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.156 lt μόλις πέσουν οι πλάτες των καθισμάτων στη δεύτερη σειρά.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Hyundai έδωσε μεγάλη προσοχή στην ευρυχωρία του εσωτερικού και σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το μακρύτερο μακρύτερο μεταξόνιο που φτάνει τα 2.815 mm.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά στοιχεία του αμαξώματος βρίσκεται στην πίσω κολώνα όπου έχει ενσωματωθεί μία «κρυφή» λαβή που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οδηγός για να φτάσει εύκολα στην οροφή και να τοποθετήσει τα αντικείμενα που θα μεταφέρει (μπορείτε να τη δείτε στο 2:00 του παρακάτω video).

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα φωτιστικά σώματα τα οποία, τόσο μπροστά όσο και πίσω, έχουν σχήμα «H» τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον κατασκευαστή. Μάλιστα, στο μπροστινό μέρος ενώνονται με led φωτιστική μπάρα που δίνει πλάτος στην συνολική εικόνα και προσθέτει αναμφίβολα πόντους στην εμφάνιση.

Παρόντα είναι και όλα εκείνα τα στοιχεία που τονίζουν τα off-road γονίδια του αυτοκινήτου μεταξύ των οποίων οι τετραγωνισμένοι θόλοι των τροχών και οι ράγες στην οροφή.

Εντελώς νέα είναι η εικόνα και στο εσωτερικό. Εδώ «πρωταγωνιστής είναι η τεράστια κυρτή οθόνη (αποτελείται από δύο οθόνες των 12,3 ιντσών) που έχει τοποθετηθεί στην κορυφή του ταμπλό.

Λίγο πιο πάνω βρίσκεται ο κεντρικός καθρέφτης ο οποίος με το πάτημα ενός κουμπιού μεταμορφώνεται σε οθόνη και μεταφέρει την εικόνα του πίσω μέρους όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες που το γυαλί δεν μπορεί να προσφέρει την ορατότητα που χρειάζεται ο οδηγός.

Μπροστά από τη θέση του συνοδηγού υπάρχει ένα μικρό ντουλαπάκι, στο πάνω μέρος του ταμπλό, μέσα στο οποίο οι επιβάτες μπορούν να τοποθετήσουν προσωπικά αντικείμενα, όπως ένα smartphone, και με το πάτημα ενός κουμπιού ξεκινάει 10λεπτη διαδικασία απολύμανσης (δείτε το στο 3:38 του παραπάνω video)! Προφανώς είναι ένα σύστημα που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους επιλέξουν να κινηθούν off-road και το βλέπουμε για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Αφού απολυμάνουν οι επιβάτες το κινητό τους στη συνέχεια μπορούν να το τοποθετήσουν στην υπερυψωμένη κεντρική κονσόλα όπου χάρη στη διπλή θέση επαγωγικής φόρτισης θα γεμίσουν τη μπαταρία τους χωρίς να μπερδευτούν με καλώδια και θύρες USB.

Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από το υποβραχιόνιο εκτός από άνετος είναι προσβάσιμος και από τους επιβάτες της δεύτερης σειράς καθισμάτων αφού το κάλυμμα ανοίγει και από μπροστά και από πίσω.

Τέλος οι επιβάτες της δεύτερης σειράς έχουν τη δυνατότητα -πάλι με το πάτημα κουμπιού- να ρίξουν όσο επιθυμούν την πλάτη του καθίσματος ώστε να απολαύσουν ένα ξεκούραστο και άνετο ταξίδι.

Μάθετε περισσότερα για τους κινητήρες της πέμπτης γενιάς του Hyundai Santa Fe, πατώντας εδώ.