Ολική μεταμόρφωση για την 5η γενιά του Hyundai Santa Fe (photos)


Μεγαλύτερο, πιο τετραγωνισμένο, τεχνολογικά αναβαθμισμένο και με τρίτη σειρά καθισμάτων η αποκάλυψη του νέου Hyundai Santa Fe.

  • 18/7/2023

Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ήταν γνωστό ότι η Hyundai είχε σηκώσει μανίκια και δούλευε σκληρά για να παρουσιάσει τη νέα γενιά του Santa Fe. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο facelift παρουσιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020 και οι Κορεάτες ήταν αρκετά γενναιόδωροι ως προς τις παρεμβάσεις φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αλλάξουν μέχρι και την πλατφόρμα, σε μια κίνηση που βλέπουμε σπάνια από τους κατασκευαστές.

Οι χαμηλές εμπορικές πτήσεις του μοντέλου ανάγκασαν την εταιρεία να τρέξει πιο γρήγορα την έλευση της νέας γενιάς η αποκάλυψη της οποίας έγινε πριν από λίγες ώρες με ένα πλήρες πακέτο φωτογραφιών και ελάχιστες πληροφορίες. Η Hyundai ανάφερε ότι όλα τα στοιχεία θα γίνουν γνωστά τον Αύγουστο όταν το μοντέλο θα παρουσιαστεί στην ολότητά του μέσα από το κανάλι της στο Youtube.

Οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια ολική μεταμόρφωση, αφού το Santa Fe αποχωρίστηκε τις καμπύλες του και υιοθέτησε μια τετραγωνισμένη σχεδιαστική γραμμή που θυμίζει αρκετά... Land Rover.

Η Hyundai αναφέρει ότι το μεταξόνιο έχει αυξηθεί δημιουργώντας άπλετο χώρο στο εσωτερικό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας μεγάλης οικογένειας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της εξωτερικής σχεδίασης είναι τα νέα φωτιστικά σώματα, τόσο μπροστά όσο και πίσω, που έχουν σχήμα «Η» τιμώντας τον κατασκευαστή.

Παράλληλα τονίζεται ο off-road χαρακτήρας με τις ράγες στην οροφή, την αυξημένη απόσταση από το έδαφος αλλά και το τετραγωνισμένο ογκώδες πλαίσιο στους θόλους των τροχών οι οποίοι είναι 21 ιντσών. Η οροφή έχει ένα ανεπαίσθητο κόψιμο στο πίσω μέρος ενώ η πόρτα του χώρου αποσκευών κάνει γωνία 90 μοιρών ενισχύοντας την α αλ «Land Rover» εικόνα.

Η τρέχουσα γενιά είναι διαθέσιμη ως επταθέσια ή εξαθέσια. Αυτό που μάθαμε από την ανακοίνωση της Hyundai είναι ότι το νέο Santa Fe θα διατηρήσει την εξαθέσια διάταξη η οποία δεν εμφανίζεται πουθενά σε αυτό το πρώτο πακέτο φωτογραφιών.

Εντελώς νέα είναι η εικόνα που αντικρύζει κανείς και στο εσωτερικό. Στο ταμπλό βλέπουμε δύο ενιαίες οθόνες των 12,3 ιντσών η καθεμιά, η κεντρική κονσόλα με τις δύο θέσεις για επαγωγική φόρτιση smartphone είναι αρκετά ψηλή δημιουργώντας επιπλέον χώρους αποθήκευσης στο κάτω μέρος, ενώ το τιμόνι και η οθόνη για τις ρυθμίσεις του κλιματισμού είναι δύο ακόμα «Land Rover» στοιχεία.

Το σήμα «2.5T HTRAC» στην πόρτα των αποσκευών αποκαλύπτει ότι στη γκάμα των κινητήρων θα υπάρχει ο τετρακύλινδρος turbo των 2,5 lt που θα στέλνει την κίνηση σε όλους τους τροχούς. Τις υπόλοιπες εκδόσεις θα τις μάθουμε τον Αύγουστο.

Θυμίζουμε ότι σήμερα πηγή ισχύος για το κορυφαίο Santa Fe Plug-in Hybrid είναι ένα προηγμένο υβριδικό σύνολο που ενσωματώνει τον βενζινοκινητήρα 1.6 T-GDi Smartstream απόδοσης 180 PS. Ο συγκεκριμένος κινητήρας «βαδίζει» στην 3η γενιά και διαθέτει την προηγμένη τεχνολογία CVVD (Continuously Variable Valve Duration) που εξασφαλίζει σύμφωνα με τον κατασκευαστή, μέγιστη απόδοση, μικρότερη κατανάλωση, ενώ περιορίζει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Αυτός ο θερμικός κινητήρας συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 91 PS και μεγίστης  ροπής 304 Nm, αντλώντας ενέργεια από μπαταρία ιόντων-λιθίου ενεργειακής απόδοσης 13,8 kWh, που προσφέρει τη δυνατότητα «καθαρής» ηλεκτροκίνησης έως και 69 km!