ΙΑΑ Mobility 2023: Τα 10 σημεία που αλλάζουν τη Volkswagen (Video)


Success by Design είναι το motto του Γερμανικού ομίλου προϊδεάζοντας για την έμφαση που θα δώσει στην επόμενη γενιά των προϊόντων της.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΦΩΤ.: Ν.Μ., VW Group
  • 4/9/2023

Η αλήθεια είναι πώς η Volkswagen πλήν κάποιων ελάχιστων εξαιρέσεων σε μοντέλα του group χρειαζόταν μια τονωτική ένεση σε ότι αφορά το γενικότερο design και αυτό ακριβώς θα πράξει σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Group Media Night που ολοκληρώθηκε λίγες ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνια της στην ΙAA Mobility 2023 στο Μόναχο.

Με βασικό σύνθημα «Success by Design» Διευθύνων Σύμβουλος Oliver Blume προϊδέασε για τις αλλαγές που αναμένονται στον Όμιλο Volkswagen αποκαλύπτοντας παράλληλα τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και τη στρατηγική στον σχεδιασμό, όπου οι επικεφαλής των τμημάτων θα έχουν μια πιο στενή συνεργασία με τους CEO του κάθε brand για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Με βασικό σύνθημα «Success by Design» o Διευθύνων Σύμβουλος Oliver Blume προϊδέασε για τις αλλαγές που αναμένονται στον Όμιλο Volkswagen.
Με βασικό σύνθημα «Success by Design» o Διευθύνων Σύμβουλος Oliver Blume προϊδέασε για τις αλλαγές που αναμένονται στον Όμιλο Volkswagen.

Στην εκδήλωση που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3/9 αργά το βράδυ, λίγο πριν οι πύλες της IAA Mobility 2023 ανοίξουν για τους δημοσιογράφους, ο Όμιλος Volkswagen προσκάλεσε περισσότερους από 400 εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο στα Eisbach Studios, όπου έχουν γυριστεί διάσημες κινηματογραφικές παραγωγές, προκειμένου να αποκαλύψει τη μετάβαση που επιχειρεί στον τομέα του design.

 «Η σχεδίαση είναι βασικός παράγοντας για την έμπνευση των πελατών μας. Με μοναδική σχεδιαστική ταυτότητα, σχεδιάζουμε εντυπωσιακά προϊόντα και επιτυγχάνουμε τη διαφοροποίηση των εμπορικών μας σημάτων. Σε αμάξωμα, εσωτερικό, αλλά και στις ψηφιακές τεχνολογίες. Ο Όμιλος Volkswagen μετασχηματίζεται σε ένα κατασκευαστή που βασίζεται στον σχεδιασμό», τόνισε ο Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen, Oliver Blume καταλήγοντας πώς η νέα στρατηγική θα βασιστεί σε 10 πυλώνες.

Τα  10 σημεία που θα βασιστεί το νέο πλάνο του Volkswagen Group

Αξίζει να τονιστεί πώς η φετινή εκδήλωση στην IAA Mobility 2023  συνέπεσε με την πρώτη επέτειο του Oliver Blume ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen. Ο κ. Blume ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο του 2022, και από τότε ο Όμιλος έχει εφαρμόσει με επιτυχία μια σειρά από βασικές αρχές, όπως:

  • Βελτιωμένη στρατηγική πλατφόρμας και πιο ανταγωνιστικό τεχνολογικό προφίλ.
  • Βελτιωμένο σχέδιο χαρτοφυλακίου για την CARIAD υπό τη νέα ομάδα διαχείρισης.
  • Προώθηση της στρατηγικής «στην Κίνα για την Κίνα» με τοπικούς εταίρους.
  • Σχέδιο ανάπτυξης για τις ΗΠΑ καθώς και επανεκκίνηση της μάρκας Scout με ηλεκτρικά μοντέλα με δικό τους σχεδιαστικό DNA για την αμερικανική αγορά.
  • Ανάπτυξη της PowerCo και η απόφαση για νέα παραγωγική μονάδα Gigafactory στον Καναδά.
  • Υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
  • Μεγαλύτερη εστίαση στη βιωσιμότητα.
  • Στενότερη συνεργασία με τις κεφαλαιαγορές.

Επιπλέον, υπήρχαν προγράμματα βελτίωσης της ποιότητας και μια αναδιαρθρωμένη στρατηγική προϊόντων για την ευθυγράμμιση ολόκληρου του ομίλου στη βιωσιμότητα, ενώ ο Όμιλος ασχολείται πρωτίστως με την ανάπτυξη που δημιουργεί αξία.

Ο σχεδιασμός ως βασικό στοιχείο διαφοροποίησης

Με περισσότερους από 100 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ο κ. Blume επανέλαβε την εστίαση της εταιρείας στην ικανοποίηση των πελατών. Τόνισε τον κεντρικό ρόλο των σημάτων του Ομίλου στη δημιουργία βιώσιμης αξίας. Οι ισχυρές μάρκες με σαφή διαφοροποίηση είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Όμιλος Volkswagen γίνεται μια «εταιρεία που εστιάζει στον σχεδιασμό».

«Ο σχεδιασμός των μοντέλων μας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία των εμπορικών σημάτων μας. Κάθε μάρκα χρειάζεται τη δική της ισχυρή προσωπικότητα», λέει ο Blume. «Οι αυστηρές σχεδιαστικές αρχές μας στοχεύουν στην υψηλότερη ποιότητα σχεδίασης και στην ισχυρότερη διαφοροποίηση των εμπορικών σημάτων. Η στρατηγική σχεδίασης βασίζεται στην περαιτέρω ανάπτυξη καθιερωμένων μοντέλων της γκάμας των προϊόντων μας, των αυτοκινήτων ηλεκτρικής τεχνολογίας και αλλά και των high end μοντέλων του Ομίλου Volkswagen."

Ο Michael Mauer, επικεφαλής εταιρικού σχεδιασμού και επικεφαλής σχεδιαστής της Porsche, υπογράμμισε τον στρατηγικό ρόλο του σχεδιασμού στη διαμόρφωση της ταυτότητας, της συνέπειας και της καινοτομίας της επωνυμίας. Σε περιόδους που οι παραδοσιακές μέθοδοι πώλησης γίνονται λιγότερο σημαντικές, ο σχεδιασμός ως ένα από τα πιο σημαντικά διακριτικά χαρακτηριστικά των εμπορικών σημάτων έρχεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο: «Το design λειτουργεί. Διότι μεταφράζει αυτό που αποτελεί μια ξεχωριστή σχεδιαστή ταυτότητα σε ένα αυτοκίνητο και υποδηλώνει, από πού προέρχεται, πού πηγαίνει και τι το κάνει μοναδικό. Οι άνθρωποι συνδέονται αυτόματα με μια μάρκα μέσω του σχεδιασμού, επειδή επικοινωνεί μαζί τους ως συναισθηματική γλώσσα». Στο σύστημα πολλαπλών σημάτων του Ομίλου Volkswagen με πελάτες από οδηγούς Ducati έως φορτηγατζήδες Scania, κάθε μάρκα χρειάζεται τη δική της ισχυρή προσωπικότητα με έναν μοναδικό και αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα, σύμφωνα με τον Mauer.

Μέχρι τώρα, ο σχεδιασμός της κάθε μάρκας αποτελούσε ευθύνη των τεχνικών τμημάτων ανάπτυξης. Αυτή η στενή συνεργασία παραμένει σε ισχύ όσον αφορά τη βέλτιστη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων, ωστόσο, ο σχεδιασμός αποκτά πλέον ένα συνολικό επιχειρηματικό νόημα. Γι' αυτό οι υπεύθυνοι σχεδιασμού κάθε μάρκας θα έχουν μια πιο συστηματική συνεργασία με τον εκάστοτε CEO στο μέλλον. Η άμεση συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο αποσκοπεί στη διασφάλιση της ολιστικής εφαρμογής των αρχών σχεδιασμού για μια συνεπή εμπειρία επωνυμίας - από την εταιρική ταυτότητα έως τα προϊόντα και τις ψηφιακές τεχνολογίες κάθε μάρκας του ομίλου.

Με βάση τις αιχμηρές αρχές σχεδιασμού, κάθε μάρκα έχει αναπτύξει τη δική της σχεδιαστική γλώσσα, η οποία υποδηλώνει τις ιδιαιτερότητες στην κατασκευαστική φιλοσοφία της κάθε μάρκας.

Περισσότερα στο video που ακολουθεί: