Ηλεκτροκίνηση: Η Αστυπάλαια το πρώτο "πράσινο" νησί της Μεσογείου! (video)


Ο Όμιλος Volkswagen και η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησαν στην εφαρμογή του πρωτοπόρου εγχειρήματος πράσινης κινητικότητας στην Αστυπάλαια, με τα πρώτα οχήματα της VW και της SEAT που συμμετέχουν σε αυτό το project να φτάνουν στο νησί.

  • 2/6/2021

Τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα Volkswagen και SEAT παραδόθηκαν σήμερα στις τοπικές αρχές παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Volkswagen CEO Herbert Diess και του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. Μεταξύ αυτών, παραδόθηκε το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Ελληνικής Αστυνομίας στην χώρα μας, ένα ID.4 καθώς και ηλεκτρικά οχήματα που θα χρησιμοποιούνται στο αεροδρόμιο, το Λιμενικό και τον Δήμο του νησιού: ένα e-Scooter SEAT MΣ 125 και τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα VW e-up!, ID.3 και ID.4. Προς τα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσουν και οι πωλήσεις ΙΧ ηλεκτρικών οχημάτων με ευνοϊκούς όρους για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας.

Το project φιλοδοξεί να καταστήσει το Ελληνικό νησί ενεργειακά αυτόνομο μέσω χρήσης ηλεκτροκίνησης, έξυπνων λύσεων κινητικότητας και πράσινης ενέργειας και μακροπρόθεσμα να γίνει ένα νησί πρότυπο για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα.

To επόμενο βήμα, θα είναι να δρομολογηθούν νέες υπηρεσίες κινητικότητας. Έχουν ήδη γίνει προετοιμασίες για μια πλήρως ηλεκτρική υπηρεσία κοινής χρήσης αυτοκινήτων. Ως παγκόσμια εταιρεία κινητικότητας, ο Όμιλος Volkswagen παρέχει ολόκληρη τη γκάμα μελλοντικών λύσεων κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών λύσεων αιχμής της MAN SE. Η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά της για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Το ενεργειακό σύστημα θα μεταβεί σε ανανεώσιμες πηγές σε δύο φάσεις: Μέχρι το 2023, ένα νέο ηλιακό πάρκο θα παρέχει περίπου 3 μεγαβάτ πράσινης ενέργειας, καλύπτοντας το 100 τοις εκατό της ενέργειας που απαιτείται για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και περισσότερο από το 50 τοις εκατό της συνολικής ενέργειας της ζήτησης ρεύματος στην Αστυπάλαια. Μέχρι το 2026, το νέο ενεργειακό σύστημα θα επεκταθεί περαιτέρω σε περισσότερο από 80 τοις εκατό της συνολικής ενεργειακής ζήτησης.

Επιπλέον, ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του δικτύου και στην πλήρη χρήση του ηλιακού πάρκου. Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές CO2 του ενεργειακού συστήματος του νησιού θα μειωθούν σημαντικά, ενώ το ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 25 τοις εκατό. Σήμερα, το νησί τροφοδοτείται με ενέργεια από γεννήτριες ντίζελ. Ο Κώστας Φραγκογιάννης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, δήλωσε: «Αυτό το έργο συμβολίζει την υλοποίηση του οράματός μας για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ένα στιγμιότυπο του μέλλοντος πριν από το μέλλον. Η χώρα μας έχει γίνει ένας αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζονται με έναν υποδειγματικό τρόπο ».

Σε αποστροφή της ομιλίας του σχετικά με το πρόγραμμα στην Αστυπάλαια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε: «Οι μοναδικές μας συνεργασίες με το Volkswagen Group, μία από τις πιο δυναμικές και καινοτόμους αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη και τις ερευνητικές ομάδες των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Strathclyde, θα μας προσφέρουν πολύτιμη γνώση που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε τα απαραίτητα κίνητρα για αλλαγή, στην πορεία μας για πιο καθαρό, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον. Μαζί, θα δαμάσουμε τον άνεμο και τον ήλιο για να δώσουμε ενέργεια σε ένα πιο λαμπρό μέλλον.»

Ο Dr. Herbert Diess, CEO του Volkswagen Group, δήλωσε: «Η Αστυπάλαια είναι ένα πρότυπο νέων μεθόδων για το μέλλον, για την απολιγνιτοποίηση της Ευρώπης. Θα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τη μετάβαση στην ηλεκτροκινητικότητα και ποια είναι τα απαραίτητα κίνητρα για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού σε έναν αειφόρο, βιώσιμο τρόπο ζωής και την πράσινη ενέργεια, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Σε όλο τον κόσμο, η κλιματική προστασία κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το Volkswagen Group οδηγεί τις εξελίξεις,   προσφέροντας μία πλήρη γκάμα αειφόρου κινητικότητας – από αυτοκίνητα έως τρόπους φόρτισης και αειφόρες ενεργειακές λύσεις. Η Αστυπάλαια μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για έναν ταχύ ενεργειακό μετασχηματισμό, υποστηριζόμενο από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων.»