Ηλεκτρονικά ελεγχόμενες βαλβίδες για αποδοτικότερους κινητήρες (video)


Η ιδέα για κινητήρες δίχως εκκεντροφόρους υπάρχει εδώ και καιρό με την Camcon να παρουσιάζει την δική της εκδοχή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 21/12/2018

Η βρετανική εταιρία παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ όπου σε έναν κινητήρα κάθε βαλβίδα χρονίζεται και βυθίζεται ανεξάρτητα. Πρόκειται για μια ιδανική μηχανολογικά κατάσταση όπου κάθε κύλινδρος ουσιαστικά θα μπορεί να αναπνέει ξεχωριστά και με απόλυτα ακρίβεια για αποδοτικότερη λειτουργία, αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, όπως και εκπομπή ρύπων.

Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο κάθε βαλβίδα έχει την δική της αυτόνομη μονάδα συντονισμού με την παλινδρόμησή της να αναλαμβάνει ένας μικρός ενσωματωμένος ηλεκτροκινητήρας αντικαθιστώντας τους εκκεντροφόρους. Πρόκειται για μια ιδέα παρόμοια με της Free Valve (Koenigsegg, Qoros), ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι μοναδικοί κινητήρες με ανεξάρτητη κίνηση βαλβίδων (μόνο στις εισαγωγής, για την εξαγωγή υπάρχει κανονικός εκκεντροφόρος) είναι οι MultiAir της Fiat.

«Αυτό που μπορούμε να δώσουμε στον κινητήρα είναι ακριβώς αυτό που απαιτείται στις χαμηλές στροφές και ακριβώς αυτό που θέλει σε υψηλότερες στροφές και οπουδήποτε στο μεταξύ, δίχως συμβιβασμούς», λέει ο Mark Gostick, ο COO της Camcon. «Μπορείτε να αλλάξετε την χαρτογράφηση, μπορείτε να αλλάξετε το χρονισμό, μπορείτε να αλλάξετε βύθισμα, μπορείτε να διαμορφώσετε ακόμη και το σχήμα καύσης που θέλετε. Μπορείτε να κάνετε ακόμη και περισσότερους χρόνους, μπορείτε να αλλάξετε το προφίλ του εκκεντροφόρου σας, στιγμιαία από την αδράνεια του ρελαντί στο 100% του γκαζιού».