Κατάθεση πινακίδων: Τι πρέπει να κάνετε


Eνημερωθείτε αναλυτικά για τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε περίπτωση που θέλετε να καταθέσετε τις πινακίδες του οχήματός σας.

  • 20/12/2016

Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πως θα δηλώσετε την εκούσια ή αναγκαστική ακινησία του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας σας.

Εκούσια ακινησία

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας:

1. Δήλωση ακινησίας.

2. Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).

3. Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.

Aναλυτικά θα πρέπει να έχετε μαζί σας:

- Την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

- Τις πινακίδες τις οποίες θα φροντίσετε να έχετε αφαιρέσει από το ΙΧ σας. Σημειώστε ότι οι πινακίδες παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Μετά το πέρας αυτών, καταστρέφονται.

- Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην ΔΟΥ και ένα αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.

- Ένα αντίγραφο του εντύπου Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομισθεί μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο.

- Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

- Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περφερειακών Ενοτήτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ, θα πρέπει αυτά να διαβιβασθούν στις ανωτέρω Υπηρεσίες.

 

Αναγκαστική ακινησία

Ας δούμε αναλυτικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατα περίπτωση:

Ανωτέρα βία (Καταστροφή, πυρκαγιά κ.λ.π.): Αποδεικτικό καταστροφής.

Κλοπή: Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχει καταγγελθεί η κλοπή και ότι σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα.

Υπεξαίρεση, Κατάσχεση κ.λ.π.: Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.

Κυκλοφορία στο εξωτερικό: Βεβαίωση των αρχών του κράτους κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, με επίσημη μετάφραση από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές.