Kia Stinger GT420: Μόνο για τις πίστες


Η έκδοση αυτή είναι one-off και δημιουργήθηκε από το Βρετανικό τμήμα της εταιρίας για να δείξει τις ικανότητες των μηχανικών αλλά και του αυτοκινήτου και πέρα από την έκδοση παραγωγής. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 27/7/2019

Το ΚΙΑ Stinger έγινε δεκτό με αρκετά θετικά σχόλια από τον ειδικό Τύπο σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας ότι η κορεάτική εταιρία βρίσκεται σε διαρκή πορεία ανόδου. Κάτι που αναδεικνύεται και με το συγκεκριμένο μοντέλο που σας παρουσιάζουμε εδώ, το Stinger GT420, ένα και μοναδικό αυτοκίνητο που κατασκεύασε το τμήμα της εταιρίας στη Βρετανία.

Η ισχύς ανέβηκε από τα 365 στα 428 άλογα με την ροπή στα 560 Νm. Για την εξέλιξη του κινητήρα, στην οποία βοήθησε το τεχνικό τμήμα της εταιρίας στην Γερμανία, έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων διαφορετικά μπουζί, ένα νέο φίλτρο στην εισαγωγή, διαφορετική εξαγωγή και ένα νέο ψυγείο για την μετάδοση.

Για καλύτερη συμπεριφορά στις πίστες έχουν αυξηθεί οι γωνίες κάμπερ των τροχών και έχουν προστεθεί ζάντες 19 ιντσών με ελαστικά Pirelli Trofeo R. Τα αμορτισέρ είναι τα στάνταρ του απλού μοντέλου, όμως έχουν μπει ελατήρια της Eibach και νέες αντιστρεπτικές ράβδοι. Τα φρένα είναι αναβαθμισμένα στον εμπρός άξονα με εξαπίστονες δαγκάνες της Brembo ενώ πίσω έχουν παραμείνει τα φρένα του απλού μοντέλου.

Μιας και πρόκειται για αυτοκίνητο πίστας, το εσωτερικό έχει αλλαχθεί εντελώς ώστε να μειωθεί το βάρος κατά τουλάχιστον 150 κιλά ενώ προστέθηκε και roll cage για την ασφάλεια του οδηγού. 

Το συγκεκριμένο Stinger μάλιστα έχει και μία ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς ήταν το πρώτο αυτοκίνητο προ-παραγωγής που βρέθηκε στην Βρετανία, και είχε κάνει τις εμφανίσεις του στα διάσημα τηλεοπτικά αυτοκινητικά σόου της ώρας. Κανονικά θα έπρεπε να είχε περάσει από την πρέσα, όμως οι άνθρωποι της ΚΙΑ στην Βρετανία αποφάσισαν να κάνουν κάτι καλύτερο. Και το GT420 τους δικαιώνει απόλυτα.