Klein Vision AirCar: Το Αυτοκίνητο-Αεροσκάφος που αλλάζει τα δεδομένα (Video)


Μια επιτυχημένη πτήση για το AirCar το οποίο μετά την προσγείωση του μετασχηματίστηκε σε σπορ αυτοκίνητο. Η απόσταση που διένυσε και τα αποτελέσματα της πτήσης των 35 λεπτών.

  • Photos: klein-vision.com
  • 7/7/2021

Το AirCar, όπως φαίνεται και από το όνομα είναι ένα αυτοκίνητο- αεροσκάφος από την Klein Vision. Στις 28 Ιουνίου 2021 πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του. Ολοκλήρωσε μία πτήση 35 λεπτών από το διεθνές αεροδρόμιο της Νίτρα προς το διεθνές αεροδρόμιο της Μπρατισλάβα.

Το AirCar της Klein Vision ολοκλήρωσε την 142η επιτυχημένη προσγείωση στην Μπρατισλάβα στις 6:05 π.μ.. Λίγο μετά την προσγείωση και με ένα πάτημα ενός κουμπιού, το αεροσκάφος μετατράπηκε σε σπορ αυτοκίνητο σε λιγότερο από τρία λεπτά και οδηγήθηκε από τον εφευρέτη του, τον καθηγητή Stefan Klein και τον συνιδρυτή του, Anton Zajac στο κέντρο της Μπρατισλάβα, μειώνοντας τον τυπικό χρόνο ταξιδιού από την Νίτρα στην Μπρατισλάβα στο μισό.

«Ο καθηγητής Stefan Klein είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη φιλικών προς τον χρήστη ιπτάμενων αυτοκινήτων» είπε ο Δρ. Branko Sarh της The Boeing Company.

«Η αυτοματοποιημένη μετάβαση από το οδικό όχημα σε ένα αεροπορικό όχημα και αντίστροφα, η ανάπτυξη και η απόσυρση φτερών και ουράς δεν είναι μόνο αποτέλεσμα ενθουσιασμού, καινοτόμου πνεύματος και θάρρους. Είναι αποτέλεσμα εξαιρετικής μηχανικής και επαγγελματικής γνώσης», πρόσθεσε.

Το AirCar Prototype 1 είναι εξοπλισμένο με έναν κινητήρα BMW απόδοσης 160 ίππων με προπέλα και βαλλιστικό αλεξίπτωτο. Υπό την επίβλεψη της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, το AirCar ολοκλήρωσε πάνω από 40 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων, συμπεριλαμβανομένων απότομων στροφών 45 μοιρών και δοκιμών σταθερότητας και ευελιξίας. Έφτασε σε ύψος 8200 πόδια και έφτασε σε μέγιστη ταχύτητα πτήσης 190km/h.

Το AirCar Prototype 2, το μοντέλο προπαραγωγής, θα είναι εξοπλισμένο με κινητήρα απόδοσης 300 ίππων και θα λαμβάνει την πιστοποίηση αεροσκάφους EASA CS-23 με άδεια κυκλοφορίας M1. Με την ρυθμιζόμενη προπέλα, το Prototype 2 αναμένεται να έχει ταχύτητα πτήσης 300km/h και εύρος αυτονομίας 1000 χιλιόμετρα.

«Αυτή η πτήση ξεκινά μια νέα εποχή αυτοκινήτων-αεροσκαφών. Ανοίγει μια νέα κατηγορία μεταφοράς και επιστρέφει την ελευθερία που αποδίδεται αρχικά στο αυτοκίνητο πίσω στο άτομο» τόνισε ο καθηγητής Klein μετά την έξοδο από το πιλοτήριο της AirCar στη Μπρατισλάβα.

«Το AirCar δεν είναι πλέον απλή απόδειξη της ιδέας. Πετώντας στα 8.200 πόδια με ταχύτητα 100 κόμβων, η επιστημονική φαντασία μετατράπηκε σε πραγματικότητα» πρόσθεσε ο Anton Zajac, ο συνιδρυτής της Klein Vision.