Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια στην Ισπανία


Η Ford, η VW, η SEAT και η Renault-Nissan ανακοίνωσαν αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων τους στην Ισπανία για ένα εύλογο χρονικό διάστημα

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/3/2020

Μετά την Ιταλία φαίνεται ότι έρχεται η σειρά της Ισπανίας να αποτελέσει τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρώπης σε ότι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού. Και πολλές εταιρίες αυτοκινήτων ανακοίνωσαν αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων τους στην χώρα αυτή, μερικά εκ των οποίων είναι πολύ σημαντικά για την κανονική παροχή αυτοκινήτων σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η Ford ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της στην Βαλένθια για μία εβδομάδα, καθώς τρεις εργαζόμενοί της βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Το εργοστάσιο αυτό απασχολεί 7.000 εργάτες και παράγει πάνω από 400.000 αυτοκίνητα ετησίως, μεταξύ αυτών το Mondeo και το Galaxy, όντας το μεγαλύτερο της εταιρίας εκτός Αμερικής.

Την ίδια απόφαση είχαν πάρει νωρίτερα και οι Renault-Nissan και η VW-Seat, λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα εργοστάσιά τους στην Ισπανία από την έλλειψη ανταλλακτικών. 

Aυτό που επηρεάζεται περισσότερο είναι το εργοστάσιο της Seat στο Martorell κοντά στην Βαρκελώνη, όπου και εκεί εργάζονται πάνω από 7.000 άνθρωποι, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού από τους προμηθευτές. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί για πόσο θα μείνει κλειστό το συγκεκριμένο εργοστάσιο, καθώς εξαρτάται όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος από την εξέλιξη της επιδημίας.

Όμως και τα εργοστάσια της Nissan στη Βαρκελώνη σταμάτησαν να δουλεύουν την Παρασκευή καθώς υπήρξαν προβλήματα με έναν προμηθευτή τροχών. Περίπου 3.000 άνθρωποι εργάζονται σ' αυτά τα δύο εργοστάσια, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά τα Σαββατοκύριακα εκτός αν υπάρξουν νεώτερα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας. Μαζί και τα εργοστάσια της Renault θα μείνουν κλειστά για δύο ημέρες μέσα στην επόμενη εβδομάδα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.