Κόβει την ανάσα η Alfa Romeo USD Barchetta!


Όταν ο συνδυασμός κλασικών και σύγχρονων στοιχείων είναι επιτυχημένος, όπως στην USD Barchetta, είναι απλά καταπληκτικός!

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: UGUS SAHIN DESIGN
  • 25/5/2020

Η συγκεκριμένη προσέγγιση μιας κορυφαίας ανοιχτής διθέσιας Alfa Romeo, μιας Barchetta δηλαδή για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο με τον οποία χαρακτηρίζουν εύστοχα τα συγκεκριμένα μοντέλα οι Ιταλοί, είναι μάλλον η καλύτερη που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Το USD στην επωνυμία της αποκαλύπτει και τον εμπνευστή της, καθότι σημαίνει Ugus Sahin Design, όπου ο Ugur Sahin είναι ένας ταλαντούχος Τούρκος σχεδιαστής που κατά καιρούς έχει παρουσιάσει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δημιουργίες.

Για την Barchetta χρησιμοποίησε σα βάση ένα άλλο μοντέλο της FCA, το Dodge Viper, από το οποίο προέρχεται και το χαρακτηριστικά μακρύ καπό που είναι καλοδεχούμενου σχεδιαστικό στοιχείο. Ταυτόχρονα ο Sahin εμπνεύστηκε τόσο από την Alfa Romeo ΤΖ1, όσο και από μια Barchetta που είχε κατασκευάσει το 1981 η καροσερία Dell’Ara.

Ο σχεδιαστής, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος απομόνωσε από τα δύο αυτό μοντέλα κλασικό στοιχεία και τα συνδύασε με σύγχρονες γραμμές και επιφάνειες. Χαρακτηριστική είναι η απουσία παρμπρίζ αλλά και ο απόλυτος διαχωρισμός οδηγού και συνοδηγού, που έχει σαν συνέπεια την ύπαρξη δύο ξεχωριστών κόκπιτ.

Όσο για τον κινητήρα, στην περίπτωση που με την Alfa Romeo USD Barchetta γινόταν ένα βήμα παραπάνω, μια επιλογή θα ήταν ο V10 του Viper, που όμως δεν είναι συμβατή με την ιστορία της μάρκας. Οπότε μάλλον ένας V8 θα ήταν θεωρητικά πιο πιθανός.