Koenigsegg Gemera: 1.700 ίπποι για τέσσερις επιβάτες!


Το Koenigsegg Gemera έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του στη Γενεύη στο άδειο περίπτερο της σουηδικής φίρμας και είναι το πρώτο Mega-GT στον κόσμο και το πρώτο τετραθέσιο Koenigsegg.

  • 3/3/2020

Στα σουηδικά Gemera είναι παράφραση του «να δίνεις περισσότερα», μια έμπνευση της μητέρας του Κρίστιαν. "Οι απόλυτες επιδόσεις βρίσκονταν πάντα στη σφαίρα των διθέσιων με πολύ περιορισμένο χώρο αποσκευών - μέχρι τώρα", είπε ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της φίρμας Christian von Koenigsegg.  Είναι λοιπόν το νέο αυτοκίνητο ένα extreme megacar που συνδυάζει το ευρύχωρο εσωτερικό και την απόλυτη περιβαλλοντική συνείδηση.

Αν και είναι τετραθέσιο το νέο Gemera ξεπερνά σε επιδόσεις πολλά καθαρόαιμα διθέσια supercars. Διαθέτει αμάξωμα μονοκόκ από ανθρακόνημα με ακαμψία ανάμεσα στους δύο άξονες μετρημένη στα 40 KNm. Μηχανολογικά θα βρούμε τρεις ηλεκτροκινητήρες (ένας για κάθε έναν από τους πίσω τροχούς κι ένας στον στρόφαλο) με συνδυαστική ισχύ 1.100 ίππων ή 1.400 ίππους αν μετρηθούν ανεξάρτητα. Επιπρόσθετα υπάρχει ένας δίλιτρος, τρικύλινδρος twin turbo κινητήρας, τεχνολογίας Freevalve απόδοσης 600 ίππων.

Με απόδοση 1,27 megawatts (υπολογίστε 1.700 ίππους και 3.500 Nm ροπής) το Gemera αγγίζει τα πρώτα 100 km/h από στάση σε 1,9 sec και έχει τελική τα 400 km/h με βάρος που δε θα ξεπερνά τα 900 κιλά. Επίσης μπορεί να κινηθεί με καύσιμο αιθανόλη δεύτερης γενιάς (Gen 2.0) ή με μεθανόλη ή οποιοδήποτε μίγμα αυτών κι έτσι μπορεί σε επίπεδο CO2 να γίνει εξίσου οικολογικό με οποιοδήποτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κινείται με «καθαρό» ρεύμα. Μπορεί επίσης να κινηθεί με καύσιμο E85 και στη χειρότερη περίπτωση φυσιολογική βενζίνη.

Εξοπλισμένο με τρεις ηλεκτρικούς κινητήρες, το Gemera μπορεί να κινηθεί και αμιγώς ηλεκτρικά με ταχύτητα μέχρι τα 300 km/h, ενώ η ισχυρή μπαταρία των 800V παρέχει αυτονομία μέχρι και 50 km σε λειτουργία EV. Το δε μεταξόνιο των 3 μέτρων προσφέρει άνεση και σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες, ενώ η ενεργητική τετραδιεύθυνση βελτιώνει θεαματικά και την οδική συμπεριφορά και την ευελιξία. Το Gemera θα παραχθεί μόλις 300 φορές και είναι βέβαιο ότι θα κάνει πάταγο σε αγορές που ενδιαφέρονται για κάτι ανάλογο.