ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Συμβουλές για οικονομική οδήγηση


Απλές υποδείξεις που επιφέρουν οικονομία στην οδήγηση και παράλληλα σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον, υπενθυμίζει στους οδηγούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας για τη μικρότερη δυνατή ρύπανση του περιβάλλοντος από την κυκλοφορία.
  • 5/9/2007

Απλές υποδείξεις που επιφέρουν οικονομία στην οδήγηση και παράλληλα σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον, υπενθυμίζει στους οδηγούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας για τη μικρότερη δυνατή ρύπανση του περιβάλλοντος από την κυκλοφορία. Οπως ενημέρωσαν την ΕΛΠΑ οι υπηρεσίες του ολλανδικού υπουργείου Μεταφορών που πραγματοποίησαν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια σειρά δοκιμών, στην προσπάθεια ενημέρωσης των οδηγών ιδιωτικών και επαγγελματικών αυτοκινήτων για τα οφέλη της οικολογικής οδήγησης (ECO Driving), διαπιστώθηκε ότι: -Ακολουθώντας ορισμένες απλές αρχές στην οδήγησή μας, πετυχαίνουμε οικονομία καυσίμου μέχρι και 15%! Και το κυριότερο: Χωρίς να αυξηθεί η διάρκεια της διαδρομής μας!

Οι βασικές, απλές υποδείξεις για την οικονομική και οικολογική οδήγηση είναι οι ακόλουθες:

1. Ελαστικά: Λανθασμένες πιέσεις των ελαστικών αυξάνουν μέχρι και 6% την κατανάλωση. Συνιστάται έλεγχος των πιέσεων των ελαστικών τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Αντίσταση αέρα
2. Χαμηλότερες ταχύτητες στο ταξίδι: Η αντίσταση που «προβάλλει» το αυτοκίνητο στον αέρα είναι σημαντικός παράγοντας κατανάλωσης.

Οι δοκιμές απέδειξαν ότι το ίδιο αυτοκίνητο στις ίδιες συνθήκες, με ταχύτητες 80 και 100 χλμ., αντίστοιχα, πετυχαίνει οικονομία καυσίμου κατά 13,5% όταν κινείται με τη χαμηλότερη ταχύτητα ! Ταξιδεύοντας με 80 αντί 100 χλμ./ώρα μειώνουμε την κατανάλωση κατά 13,5%.

3. Σωστή σχέση κιβωτίου: Η σωστή σχέση στο κιβώτιο αποδεικνύεται εξίσου σημαντικός παράγοντας κατανάλωσης, καθώς: -Το ίδιο αυτοκίνητο σε συγκεκριμένη διαδρομή κατανάλωσε 40% λιγότερα καύσιμα με 5η σχέση στο κιβώτιο αντί της 4ης! Σημαντικό είναι δηλαδή τόσο στην κίνηση σε λεωφόρους όσο και στα ταξίδια να «πιάνουμε» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την ταχύτητα που μπορούμε να κινηθούμε (=ταχύτητα ταξιδιού, cruising speed) με τη μεγαλύτερη σχέση του κιβωτίου, ώστε να έχουμε ανάλογη οικονομία.

4. Οχι... «γκάζι στο πάτωμα»! Σε καμία περίπτωση δεν πατάμε τέρμα το γκάζι μέχρι το... πάτωμα.