Κορωνοϊός: Τι θα αλλάξει στην σχεδίαση των αυτοκινήτων;


Η πανδημία δεν έχει συνέπειες μόνο στις γραμμές παραγωγής και στα οικονομικά των εταιριών αλλά και μια βαθύτερη επίδραση.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/4/2020

Την οποία θα δούμε να «προσβάλλει» έναν μεγάλο αριθμό νέων μοντέλων, όπως δήλωσαν αρκετοί σχεδιαστές σε ρεπορτάζ που έγινε από το Bloomberg. «Στο μέλλον η πανδημία θα αλλάξει την αντίληψή μας για το πώς βιώνουμε την ασφάλεια και την πολυτέλεια», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Daimler Gorden Wagener. Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής στο τμήμα σχεδιασμού της Rolls-Royce Felix Kilbertus είπε μεταξύ άλλων πως «…το μέλλον, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα αφορά στην ελευθερία της μετάβασης σε μέρη με ασφάλεια και αυτά τα αυτοκίνητα θα έχουν ένα προσεγμένο εσωτερικό».

Για τι ακριβώς όμως μιλούν οι σχεδιαστές και τα εταιρικά στελέχη; Προφανώς, η πανδημία του κορωνοϊού διανοίγει ένα νέο ζήτημα το οποίο δεν είναι μόνο «μαρκετινίστικο» αλλά αφορά την υγεία των επιβαινόντων και κατά συνέπεια του κύκλου τους. Και αυτό επειδή τα εσωτερικά -τουλάχιστον των ακριβότερων και πολυτελέστερων μοντέλων- θα μπορούν να έχουν τα εφόδια να καταπολεμήσουν ή να περιορίσουν την μεταδοτικότητα π.χ. της γρίπης.

Για παράδειγμα τα ταμπλό και γενικότερα τα υλικά κατασκευής θα μπορούν να έχουν μια αντιβακτηριδιακή δράση περιορίζοντας την μεταδοτικότητα από τα χέρια. Η Jaguar Land Rover πειραματίζεται με μια ένα υπέρυθρο φως στο εσωτερικό που επιδρά αρνητικά στους ιούς και στα βακτήρια. Η Mercedes μελετά νέα εξελιγμένα φίλτρα για το σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού που θα «καθαρίζει» τον αέρα της καμπίνας. Αυτά και άλλα πολλά μπορούν να επιδράσουν στην σχεδίαση των θαλάμων επιβατών σε αρκετά νέα μοντέλα που έπονται. Για να δούμε…