Ξεχάστε τα παράνομα γκάζια: Έρχονται οι ηλεκτρονικοί περιοριστές ταχύτητας


Από το 2022 όλα τα αυτοκίνητα θα εφοδιάζονται με speed limiters σύμφωνα με απόφαση που έχει παρθεί από την Ε.Ε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 31/3/2019

Καθώς όλα γύρω αλλάζουν στην αυτοκίνηση, έρχεται πλέον και η εποχή που ο έλεγχος της ταχύτητας δεν επαφίεται στον οδηγό, αλλά θα υπάρχει ο "Μεγάλος Αδελφός" που θα αναλαμβάνει δράση. Σύμφωνα λοιπόν με πρόταση του European Transport Safety Council όλα τα αυτοκίνητα που θα βγαίνουν στην παραγωγή από το 2022 , εκτός από τα άλλα συστήματα ασφαλείας, θα πρέπει να εφοδιάζονται υποχρεωτικά με περιοριστές ταχύτητας.

Το νέο αυτό σύστημα που θα ονομάζεται Intelligent Speed Assistant θα χρησιμοποιεί δεδομένα από GPS αλλά και το ήδη υπάρχον σύστημα αναγνώρισης των πινακίδων κυκλοφορίας, και θα επεμβαίνει στην λειτουργία του κινητήρα, μειώνοντας την ισχύ και άρα την ταχύτητα που μπορεί να κινηθεί.

Σε πρώτη φάση θα είναι ένα απλό σύστημα που ο οδηγός θα μπορεί να το ξεπεράσει πατώντας περισσότερο το γκάζι, ενώ αρχικά θα είναι και σε μορφή διακόπτη, έτσι ώστε το κοινό να συνηθίσει την λειτουργία του. Αν πάντως ο οδηγός συνεχίζει να οδηγεί πάνω από το όριο ταχύτητας θα υπάρχει ένα έντονο ηχητικό σήμα από τον πίνακα οργάνων. 

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μείωνε τα ατυχήματα κατά 30% και θα έσωζε πάνω από 25.000 ζωές μέσ στα επόμενα 15 χρόνια. Ήδη η Volvo έχει πρωτοστατήσει σ' αυτή τη νέα τάση δηλώνοντας ότι τα αυτοκίνητά της θα έχουν τελική ταχύτητα στα 180 km/h από το 2020, θεωρώντας ότι αξίζει αυτή η μικρή "θυσία" στην ταχύτητα μπροστά στις ζωές που θα σωθούν.