Κυνηγώντας τα 322 km/h με ένα πρωτότυπο, 42 ετών!


Στις μέρες μας πολλά υπεραυτοκίνητα αγγίζουν αυτή την ταχύτητα, χωρίς να ιδρώνει ο οδηγός τους. Θέλει όμως κότσια για να το δοκιμάσεις αυτό με ένα μοντέλο που δεν κυκλοφόρησε ποτέ, ηλικίας 42 ετών!

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 8/1/2021

Το σωτήριο έτος 1979 οι άνθρωποι της Aston Martin εργάζονταν επάνω στο Bulldog, ένα πρωτότυπο όχημα που θα μπορούσε να αγγίξει το φράγμα των 200 mph (ή 322 km/h). Για την εποχή αυτός ο στόχος ήταν κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό 500 km/h. Απλά έθετε πολύ ψηλά τον πήχη.

Παρόλα αυτά, οι μηχανικοί της φίρμας -με σχεδιαστή του όλου concept τον William Towns- πίστευαν σε αυτό. Δούλευαν πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση και, μάλιστα, είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τα 300 km/h. Μέχρι τη στιγμή που μία αλλαγή στη διοίκηση έθεσε το όλο project στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Σαν ειρωνεία της τύχης, ο τότε πρόεδρος, Victor Gauntlett, που σταμάτησε το πρόγραμμα, είχε ένα γιό, τον Richard Gauntlett, ο οποίος επιβλέπει αυτή τη στιγμή την αναβίωσή του! Όλη η δουλειά γίνεται από την Classic Motor Cars στο Bridgenorth του Shropshire.

«Το αυτοκίνητο βρίσκεται καθ’ οδόν να αποκατασταθεί και η CMC θα το έχει κάνει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του έτους. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε το ρεκόρ που δεν έγινε ποτέ», δήλωσε ο Gauntlett. «Ένα κρίσιμο μέρος αυτού ήταν η εύρεση του σωστού οδηγού για τη δουλειά και κάποιου που θα μπορούσε να εμπλακεί στην επίβλεψη των τελικών στοιχείων του project, όσον αφορά τις ρυθμίσεις και τη δοκιμή».

Ο άνθρωπος που θα καθίσει πίσω από το τιμόνι βρέθηκε και θα είναι ο Darren Turner, εργοστασιακός οδηγός της φίρμας στο Le Mans. Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί πως είναι αρκετά cool να αποτολμήσει ένα τέτοιο ρεκόρ με ένα ιστορικό κειμήλιο της εταιρίας. Το πότε και το που θα δοκιμάσουν τη Bulldog οι άνθρωποι της Aston Martin, δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα. Εφόσον όμως πετύχουν το στόχο τους, θα ακολουθήσει μία παγκόσμια τουρνέ με το 42χρονο αυτό πρωτότυπο.