Lexus UX 300e: Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό της εταιρίας


Η Lexus μπαίνει και αυτή στην εποχή των καθαρά ηλεκτρικών οχημάτων διατηρώντας παράλληλα και την μεγάλη υβριδική της παράδοση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/11/2019

Στην πολύ σημαντική όπως αποδεικνύεται έκθεση στην πόλη Guangzhou στην Κίνα, η Lexus αποφάσισε να δείξει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην ιστορία της, μετά από μία μεγάλη πορεία και πολλά μοντέλα υβριδικης τεχνολογίας (τα οποία συνεχίζουν βέβαια να είναι η κύρια οδός της εταιρίας).

Το αυτοκίνητο βασίζεται στο υπάρχον UX 300 και εφοδιάζεται με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 204 ίππων το οποίο κινεί τους εμπρός τροχούς. Η μπαταρία είναι ιόντων λιθίου των 54,3 kWh η οποία προσφέρει αυτονομία της τάξης των 400 χιλιομέτρων με βάση τον κύκλο NEDC. 

Η μπαταρία είναι τοποθετημένη στο δάπεδο του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να κρατηθεί το κέντρο βάρους όσο γίνεται χαμηλότερα, ενώ το πλαίσιο έχει ενισχυθεί για να αντέξει το έξτρα βάρος και έχουν αλλάξει τα αμορτισέρ ώστε να μην επηρεαστεί η οδική του συμπεριφορά.

Η συγκεκριμένη έκδοση έχει αποκλειστικής σχεδίασης τροχούς που σε συνδυασμό με το επίπεδο δάπεδο μειώνουν την αεροδυναμική αντίσταση του αυτοκινήτου. Η μόνη αισθητική διαφοροποίηση σε σχέση με το "απλό" UX είναι το σήμα "electric".

Αναφορά στις επιδόσεις δεν γίνεται από την εταιρία ενώ θα διατίθεται και η δυνατότητα επιλογής τεσσάρων επιπέδων ανάκτησης ενέργειας από τα φρένα μέσω paddles στο τιμόνι. Παρά την αυξημένη ηχομόνωση θα  υπάρχει και σύστημα ενεργής ακύρωσης των θορύβων μέσω μικροφώνων και ηχείων μέσα στο αυτοκίνητο.

Ένα ειδικό application θα μπορεί να δίνει στον οδηγό πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της μπαταρίας και την αυτονομία που του απομένει. Η ίδια εφαρμογή θα δίνει πολλές ακόμα πληροφορίες, από την εξέλιξη της φόρτισης έως την δυνατότητα να μπορεί να ελέγχει κανείς από απόσταση τον κλιματισμό, την θέρμανση των καθισμάτων κ.λπ.

Tο πρώτο ηλεκτρικό Lexus θα ξεκινήσει να πωλείται στην Κίνα και την Ευρώπη μέσα στο 2020 και είναι το πρώτο από μία σειρά αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων που θα φέρει στις αγορές η Toyota και η Lexus μέσα στα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό πάντα με τα υβριδικά τους.