Lightyear ONE: Το ηλιακό αυτοκίνητο του μέλλοντος


Τη δική της πρόταση στον στίβο της ηλεκτροκίνησης καταθέτει η ολλανδική φίρμα Lightyear, η οποία παρουσίασε ένα ηλεκτρικό-ηλιακό όχημα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 26/6/2019

Μιμητές και στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει βρει το επιτυχημένο πέρα από κάθε αμφιβολία εγχείρημα της Tesla, με ουκ ολίγες νεοφυείς εταιρείες να παρουσιάζουν τη δική τους πρόταση στον στίβο της ηλεκτροκίνησης.

Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά της ολλανδικής Lightyear να παρουσιάσει το δικό της αμιγώς ηλεκτροκίνητο τετράτροχο, το οποίο διαφέρει από εκείνα που έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στη γραμμή παραγωγής χάρη στη δυνατότητά του να φορτίζει-κινείται με τη συμβολή της ηλιακής ενέργειας.

Το πρωτότυπο για την ώρα Lightyear One εφοδιάζεται με φωτοβολταϊκά panels τα οποία καλύπτουν την επιφάνεια της οροφής και των καπό και εξασφαλίζουν 12 χιλιόμετρα αυτονομίας/ώρα έκθεσης στον ήλιο.

Η μπαταρίες ιόντων-λιθίου χωρητικότητας 60 kWh προσφέρουν αυτονομία 725 χιλιομέτρων, ενώ η επιτάχυνση από στάση στα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα ολοκληρώνεται χάρη σε τέσσερις ηλεκτροκινητήρες αγνώστων λοιπών στοιχείων σε 10 δευτερόλεπτα.

Στο εσωτερικό του πρωτότυπου Lightyear One μπορούν να φιλοξενηθούν πέντε επιβάτες, γεγονός που δικαιολογεί άλλωστε και το γενναιόδωρο μήκος του αμαξώματος, το οποίο αγγίζει τα 5,06 μέτρα.

H έκδοση παραγωγής του Lightyear One θα πωλείται έναντι 119.000 ευρώ και η ολλανδική φίρμα έχει ήδη δεχθεί 100 προπαραγγελίες για αυτοκίνητα που πρόκειται να περάσουν στην παραγωγή το 2021.