LIVE: To Fiat Centoventi Concept... θα είναι το νέο Panda;


Ελλείψει άλλου, η FIAT παρουσίασε το πρωτότυπο, ηλεκτροκίνητο Centoventi για να γιορτάσει τα 120 χρόνια από την ίδρυσή της, αλλά και να επανατοποθετήσει βασικές αρχές για την ίδια, στη δημιουργία οχημάτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/3/2019

Σύμφωνα με τα στελέχη της FIAT, το Centoventi ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τάσεις της αυτοκίνησης αλλά και θέτει εξαρχής την εταιρεία στα ουσιώδη. Όπως ανακοινώθηκε, το πρωτότυπο όχημα παρέχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει το εσωτερικό του, τον χρωματισμό αυτού, τον εξοπλισμό του βάσει των αναγκών που έχει ο κάθε αγοραστής. 

Η δυνατότητα «εξατομίκευσης» επεκτείνεται και στις μπαταρίες του οχήματος. Κάποιος μπορεί να επιλέξει τη χωρητικότητά τους και να έχει τη δυνατότητα αυτονομίας μεταξύ 100-500 km. Αυτό δύναται να το πράττει εύκολα με το αγοράζει ή να ενοικιάζει κάθε φορά τις αντίστοιχες μπαταρίες και να τις τοποθετεί εύκολα στο όχημα, αφαιρώντας τις υπάρχουσες που έχουν ξεμείνει από ενέργεια ή προσθέτοντας περισσότερες.

Το μήκος του είναι 3,68 m, το πλάτος του 1.74 m και το ύψος του φτάνει περίπου τα 1.53 m. Το αυτοκίνητο μπορεί να βαφτεί όπως το επιθυμεί κάποιος, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα «4U» προσφέρει την επιλογή να προστεθούν στο αμάξωμα κάποια από τις τέσσερις διαφορετικές προτάσεις για τον χρωματισμό της οροφής, των προφυλακτήρων, των θόλων των τροχών και των πλαϊνών κοσμητικών στοιχείων. Όπως ανακοινώθηκε από τη FIAT, βασικός άξονας για τη δημιουργία του Centoventi ήταν η απλότητα στη σχεδίαση και τη διαμόρφωσή του, κάτι που χαρακτήριζε τα καλύτερα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας στο παρελθόν. Το εσωτερικό είναι ανθρωποκεντρικά διαμορφωμένο, με τις τέσσερις θέσεις να μπορούν να τοποθετηθούν αναλόγως της προτίμησης, ενώ το ταμπλό επίσης μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με τις ανάγκες, αφαιρώντας ή προσθέτοντας στοιχεία ή τμήματά του.

Το Centoventi διαθέτει, βασικά, συστοιχία μπαταριών οι οποίες παρέχουν αυτονομία 100 km. Για περισσότερη διανυόμενη απόσταση, υπάρχει χώρος για την προσθήκη ακόμα τριών μπαταριών οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα αυτονομίας έως 100 km έκαστη. Επιπλέον, μία ακόμα μπαταρία μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το πίσω κάθισμα, προσθέτοντας άλλα 100 km αυτονομίας και ανεβάζοντας το σύνολο αυτής στα 500 km. Η προσθήκη ή η αλλαγή των μπαταριών γίνεται εύκολα, μέσω συρόμενου μηχανισμού.