Lucid Air: Το αυτοκίνητο που πλήγωσε την Tesla


Την ίδια στιγμή που η Tesla προελαύνει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το Lucid Air έρχεται να κοιτάξει στα μάτια τη ναυαρχίδα της καλιφορνέζικης φίρμας και να αλλάξει μια για πάντα τους συσχετισμούς δυνάμεων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 17/2/2020

Την απόλυτη κυριαρχία της Tesla στην ευρύτερη κατηγορία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αμφισβητεί η Lucid Motors, μια νεοφυής εταιρεία (startup) η οποία εκτός των άλλων δραστηριοποιείται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula E ως προμηθευτής μπαταριών.

Με έδρα το Newark της Καλιφόρνια και ιδρυτή έναν πρώην μηχανικό της Tesla, η Lucid Motors εξελίσσει την πρώτη τετράτροχη πρόταση στην ούτως ή άλλως σύντομη ιστορία της, ευελπιστώντας ότι τα κλέψει λίγη από τη δόξα της πανταχού παρούσας Tesla.

Και όπως όλα δείχνουν θα το καταφέρει, κρίνοντας από την πρωτότυπη εκδοχή του Lucid Air το οποία βρίσκεται μια ανάσα από τη γραμμή παραγωγής.

Πρόκειται για ένα φουτουριστικό sedan το οποίο θα εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες συνδυαστικής απόδοσης 600 ίππων και μπαταρίες ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 110 kWh.

Η αυτονομία του Lucid Air θα αγγίζει τα 650 χιλιόμετρα, ενώ θα υποστηρίζει ισχύ φόρτισης έως και 330 kW, γεγονός που θα περιορίζει τον χρόνο που θα χρειάζεται να αφιερώνετε σε έναν ταχυφορτιστή.

Από το εσωτερικό του αυτοκινήτου δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από τα εντυπωσιακά σε μέγεθος ψηφιακά πάνελ τα οποία και θα υποστηρίζουν το έργο του οδηγού καθιστώντας πιο εύκολο και διαισθητικό τον χειρισμό των επιμέρους εφαρμογών.

Για την ώρα δεν γίνεται λόγος για λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης που θα μπορούσαν να σταθούν απέναντι στο Tesla Pilot, ωστόσο, δεν αποκλείεται η Lucid Motors να καταφύγει σε κάποιον τρίτο κατασκευαστή ο οποίος και θα της προμηθεύσει την ανάλογη  τεχνολογία.

Άλλωστε η παραγωγή του αυτοκινήτου πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη του 2020 σε εγκαταστάσεις που κατασκευάζει η ίδια η Lucid Motors στην Αριζόνα των Η.Π.Α.

Νωρίτερα, το Απρίλιο του 2020 θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα της τελικής έκδοση του αυτοκινήτου κάτι που δεν εμπόδισε το ιδρυτή της Lucid Motors να αποκαλύψει το ηλεκτροκίνητο sedan στους περίπου 250 πελάτες που έχουν ήδη προκαταβάλλει το ποσό των 1.000 δολαρίων για να αποκτήσουν προτεραιότητα σε σχέση με εκείνους που θα σπεύσουν να αποκτήσουν το Lucid Air αμέσως μετά την αποκάλυψή του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν την τιμή του αυτοκινήτου στην περιοχή των 60.000 δολαρίων και τις επιδόσεις τους σε ακόμα πιο εντυπωσιακά επίπεδα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η διαδικασία επιτάχυνσης από στάση στα 100 χλμ./ώρα θα ολοκληρώνεται σε λιγότερα από τρία δευτερόλεπτα.

Αν αυτός δεν είναι ένας κακός μπελάς για την Tesla και το γερασμένο Model S τότε ποιος είναι;