Luka, ένα ηλεκτρικό όχημα κατασκευασμένο από σκουπίδια!


Οι φοιτητές του Eindhoven University of Technology στην Ολλανδία κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα βιομηχανικά και οικιακά απόβλητα, μπορούν να αποβούν θησαυρός, αν ξέρεις να τα αξιοποιήσεις.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 16/11/2020

Το πολυτεχνείο του Eindhoven θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Πέρα από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά του τμήματα, πέρα από την έρευνα που διεξάγει, έχει επίσης την κουλτούρα να ωθεί τους φοιτητές του να βρίσκουν πρωτοποριακούς τρόπους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Ένας από αυτούς είναι και η υλοποίηση του Luca. Ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος το οποίο κατασκευάστηκε αποκλειστικά από απορρίμματα.

Χωρίς καμία πρότερη εμπειρία στην κατασκευή οχημάτων, μία ομάδα 22 φοιτητών αποφάσισε να ξεκινήσει το όλο εγχείρημα 18 μήνες πριν. Και με δεδομένο ότι η ανθρωπότητα παράγει ετησίως 2,1 δις τόνους σκουπίδια, δεν ήταν δύσκολο να βρουν τις πρώτες ύλες για το όλο project.

Ενδεικτικά, το πάτωμα κατασκευάστηκε από στρώσεις πάνελ λιναριού και ανακυκλωμένου πλαστικού, ένα μεγάλο μέρος του οποίου αλιεύθηκε από τον ωκεανό. Τα περισσότερα πλαστικά μέρη προέρχονται από απλά μπουκάλια ΡΕΤ (για τα οποία το ίδρυμα αναφέρει ότι μπορούν να ανακυκλωθούν τουλάχιστον 10 φορές!), ενώ το αμάξωμα κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένο ABS. Το τελευταίο απαντάται συνήθως σε προϊόντα κουζίνας, παιχνίδια και τηλεοράσεις.

Αναφορικά με τα κρύσταλλα -με εξαίρεση το παρμπρίζ- είναι από ανακυκλωμένα υλικά, γι’ αυτό και έχουν μία ελαφρά φιμέ απόχρωση, από τη σχετική επεξεργασία. Όσο για τον κίτρινο χρωματισμό του αμαξώματος, αυτό είναι ουσιαστικά ένα περιτύλιγμα, που μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα όταν φτάσει η ώρα του Luca να ανακυκλωθεί και το ίδιο.

Περνώντας στο εσωτερικό, οι ίνες των επενδύσεων είναι από κοκοφοίνικες και τρίχες αλόγων. Σε άλλα σημεία χρησιμοποιείται ανακυκλωμένο ΡΕΤ, ενώ η κεντρική κονσόλα είναι κατασκευασμένη από οικιακά απορρίμματα και πλαστικά από τους ωκεανούς.

Τώρα για τις ανάγκες της κίνησης, το Luka εφοδιάζεται με δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, τοποθετημένα στον πίσω άξονα, που χαρίζουν τελική ταχύτητα 90 km/h και αυτονομία 220 km. Το βάρους 360 κιλών ανακυκλωμένο όχημα μπορεί να μεταφέρει μέχρι δύο επιβάτες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Matthijs van Wijk, ένας εκ των φοιτητών που έτρεξαν το όλο project, «με αυτό το αυτοκίνητο θέλουμε να δείξουμε ότι τα απορρίμματα αποτελούν ένα πολύτιμο υλικό, ακόμα και σε σύνθετες εφαρμογές όπως ένα αυτοκίνητο».