Lunar Cruiser: Το επανδρωμένο όχημα της Toyota για τη σελήνη!


Οι Ιάπωνες ετοιμάζονται να στείλουν τη δική τους επανδρωμένη αποστολή στη σελήνη και η Toyota φρόντισε να σχεδιάσει το κατάλληλο όχημα για αυτό το σκοπό.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 29/8/2020

Μερικές δεκαετίες μετά το απίστευτο κατόρθωμα της NASA, με το Apollo 11, έρχεται η JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) να οργανώσει τη δική της αποστολή στη σελήνη. Η αεροδιαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας, μεταξύ άλλων, θα χρειαστεί και ένα σεληνιακό όχημα, σκέφτηκε λοιπόν να στραφεί στην Toyota για βοήθεια. Ένα τέτοιο project, φυσικά, δεν είναι μόνο πρόκληση αλλά και μεγάλη τιμή, οπότε οι άνθρωποι της Toyota δέχτηκαν και τώρα ήρθε η ώρα να παρουσιάσουν τα πρώτα σχέδια από τον καρπό των προσπαθειών τους.

Ξεκινώντας από το όνομα, είναι μάλλον το μόνο που δεν πρέπει να τους δυσκόλεψε… Το Lunar Cruiser δεν απέχει πολύ από το Land Cruiser αλλά δεν τους κατηγορούμε. Αφενός γιατί το καθένα από αυτά είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να τα καταφέρνει καλά στο αφιλόξενο περιβάλλον του πλανήτη που θα κινηθεί, αφετέρου γιατί κάτι από την «αστερόσκονη» του πρώτου θα πάρει, λογικά, διαφημιστικά και το δεύτερο. Εάν όλα πάνε καλά το σεληνιακό αυτό rover θα σταλεί στο διάστημα το 2029, με τις πρώτες αποστολές εξερεύνησης της σελήνης να ξεκινάνε το 2030.

Για τις ανάγκες της κίνησης, το Lunar Cruiser θα εφοδιάζεται με ένα εξελιγμένο σύστημα κυψελών καυσίμου, που θα προσφέρει εντυπωσιακή αυτονομία άνω των 10.000 km. Επιπλέον ενέργεια -προφανώς για τις λειτουργίες στο εσωτερικό του- θα λαμβάνει και από ηλιακά πάνελ, που είναι τοποθετημένα στα πλευρά του. Σαν μέγεθος υπολογίστε γύρω στα 6 μέτρα μήκος και 3,8 μέτρα ύψος. Στο εσωτερικό του θα προσφέρει αρκετό χώρο για τις επιστημονικές εργασίες που θα επιτελούν δύο άτομα, ενώ σε περιπτώσεις ανάγκης θα μπορεί να δεχτεί μέχρι τέσσερις επιβάτες.