Luniaq: Ένα όχημα για τη Σελήνη εμπνευσμένο από το Skoda Enyaq!


Αυτό είναι το Luniaq, ένα νέο σεληνιακό όχημα που αντλεί έμπνευση από το Skoda Enyaq.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 26/11/2021

Η «μάχη» για την παραγωγή ενός lunar rover (σεληνιακού οχήματος) έχει δει κολοσσούς όπως η GM και η Lockhead Martin να ανταγωνίζονται, ενώ η General Motors αποτελεί και την πρωτοπόρο σε αυτόν τον τομέα της αυτοκίνησης, έχοντας πρώτη στείλει όχημα εκτός του πλανήτη μας.

Σε αυτήν τη διαδικασία μπαίνει πια κι η Xtend Design με το Luniaq.

Το όχημα, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Διαστημικής Εβδομάδας στην Τσεχία, σχεδιάστηκε από τον Tomas Rousek, κι αποτελεί ένα ηλεκτρικό concept car που μπορεί να μεταφέρει ως και τέσσερις αστροναύτες, και βασίζεται στην πλατφόρμα MMSEV της NASA.

Οι ομοιότητες με το Skoda Enyaq εντοπίζονται στο εμπρός μέρος, σύμφωνα με την Xtend Design, αν και δύσκολα μπορεί να το διακρίνει κανείς δια γυμνού οφθαλμού.

Ο Rousek ανέφερε πως με όχημα το Luniaq, μπορεί να επεκταθεί όλη η ηλεκτροκίνηση, εντός κι εκτός Γης:

«Η αειφόρος ανάπτυξη θα μπορούσε να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να προοδεύουμε και να επεκτείνουμε τη βιόσφαιρα σε άλλα μέρη στο διάστημα. Θα θέλαμε να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους για το πώς θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε σταδιακά τις τεχνολογίες μας και μια μέρα να ζούμε και να οδηγούμε σε μέρη εκτός της Γης. Η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει αρκετά, γι' αυτό το θέμα είναι απλώς το κίνητρο και η χρηματοδότησή μας. Η νέα εποχή της ηλεκτρικής κινητικότητας θα μπορούσε να συνεχιστεί σε ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα και όχι μόνο.»