Mazda CX-5 2020: Ήρθε ανανεωμένο το ιαπωνικό SUV


Το Mazda CX-5 του 2020 στηρίζεται πάνω στο success story του αυτοκινήτου που λανσαρίστηκε το 2012, έχοντας δεχθεί βελτιώσεις στην εξωτερική και εσωτερική του σχεδίαση, στους κινητήρες, καθώς και στα χαρακτηριστικά της δυναμικής του συμπεριφοράς τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου. 

  • 14/7/2020

Με επικαιροποιημένο αισθητικό, σχεδιαστικό και τεχνολογικό περιεχόμενο λοιπόν το CX-5 ήρθε και στην ελληνική αγορά. Ο τολμηρός εξωτερικός σχεδιασμός του παραμένει αναλλοίωτος, με νέα σήματα και νέα σχεδίαση του εμπρός μέρους που αποτελούν και τις μοναδικές αλλαγές στο μοντέλο.

Το εσωτερικό περιβάλλον του CX-5 έχει αναβαθμιστεί χάρη στην υιοθέτηση φωτισμού LED στην κονσόλα οροφής, στην πλαφονιέρα, καθώς και στην πλαφονιέρα του χώρου των αποσκευών, ο οποίος διατίθεται στον βασικό εξοπλισμό σε όλες τις εκδόσεις του μοντέλου. Επίσης νέες ταπετσαρίες καθισμάτων από δέρμα υψηλής ποιότητας διατίθενται στις εκδόσεις Revolution Top & Takumi Plus. Η έκδοση Takumi προσφέρεται με ύφασμα σουέτ στο μεσαίο τους τμήμα και επένδυση από δερματίνη στα άκρα.

Από την άλλη, οι διαστάσεις της οθόνης του συστήματος Mazda Connect στην κορυφή του ταμπλό έχουν αυξηθεί φτάνοντας τις 8 ίντσες ώστε να εξασφαλίζουν καλύτερη ανάγνωση των μηνυμάτων και των εικόνων του συστήματος πλοήγησης. Στην εμφάνιση της οθόνης του Mazda Connect έχει προστεθεί και μία νέα επιλογή που δίνει τη δυνατότητα καλύτερου ελέγχου της κατανάλωσης, και επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση της απενεργοποίησης των κυλίνδρων. Τέλος, ο σχεδιασμός του τηλεχειριστήριου στο κλειδί έχει αλλάξει.

Το  νέο CX-5 προσφέρεται με γκάμα κινητήρων Skyactiv βενζίνης και diesel, δυνατότητα επιλογής του χειροκίνητου κιβωτίου Skyactiv-MT των 6 σχέσεων ή του αυτόματου των 6 σχέσεων Skyactiv-Drive της Mazda, καθώς και του έξυπνου συστήματος 4κίνησης τελευταίας γενιάς της Mazda, του i-Activ AWD. Στην γκάμα αυτή, ο 2λιτρος βενζινοκινητήρας Skyactiv-G των 165 PS διατίθεται με αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο και με σύστημα κίνησης στους 2 ή στους 4 τροχούς. Το νέο μοντέλο, στις εκδόσεις με τον συγκεκριμένο κινητήρα και χειροκίνητο κιβώτιο, διαθέτει και τη λειτουργία απενεργοποίησης κυλίνδρων. Η λειτουργία αυτή απενεργοποιεί δύο από τους 4 κυλίνδρους του κινητήρα σε καταστάσεις χαμηλού φορτίου, όπως είναι η κίνηση σε ταξίδι με σταθερές ταχύτητες.

Στο νέο CX-5, τα δυναμικά χαρακτηριστικά έχουν αναβαθμιστεί με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα κύλισης και τα χαρακτηριστικά NVH. Στην αναζήτηση κορυφαίας ποιότητας της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό, οι μηχανικοί της Mazda επικεντρώθηκαν στη διαφορά θορύβου κατά τη φάση που το αυτοκίνητο περνά από ένα ανώμαλο σε ένα ομαλό οδόστρωμα. Για τον περιορισμό του ανακλώμενου ήχου, έχει αντικατασταθεί το υλικό 6πλής επίστρωσης στο εσωτερικό της οροφής.

Από την άλλη, μειώνοντας την αντίσταση της ροής του αέρα, η απορρόφηση των χαμηλών συχνοτήτων βελτιώθηκε κατά περίπου 10%, καθιστώντας έτσι δυνατή την γρήγορη απορρόφηση του θορύβου που εισέρχεται από το δρόμο στην καμπίνα. Η αίσθηση στην οδήγηση έχει και αυτή βελτιωθεί χάρη στην υιοθέτηση συστήματος απορρόφησης στο σύστημα διεύθυνσης των βενζινοκίνητων εκδόσεων, το οποίο λειτουργεί σαν αντισταθμιστικό μέτρο κατά των κραδασμών. Οι εκτός δρόμου επιδόσεις του CX-5 του 2020 έχουν και αυτές αναβαθμιστεί χάρη στην προσθήκη του συστήματος  Υποβοήθησης Εκτός δρόμου Πρόσφυσης (Off-road Traction Assist) που διατίθεται στα μοντέλα με σύστημα κίνησης και στους 4 τροχούς.

Σε επίπεδο παρεχόμενης ασφάλειας, το νέο CX-5, έρχεται με μία εξελιγμένη έκδοση του συστήματος Smart City Brake Support (Advanced SCBS) η οποία ενσωματώνει για πρώτη φορά και τη λειτουργία εντοπισμού των πεζών κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Το Advanced SCBS χρησιμοποιεί κάμερα που καλύπτει το πεδίο μπροστά από το αυτοκίνητο και εντοπίζει οχήματα και πεζούς αποτρέποντας ή περιορίζοντας τη σφοδρότητα μίας σύγκρουσης. Το σύστημα με το αυτοκίνητο να κινείται με ταχύτητα από 4 έως 80 km/h, μπορεί να εντοπίσει άλλα οχήματα, αλλά και πεζούς όταν αυτό κινείται με ταχύτητα από 10 έως 80 χλμ/ώρα. 

Η συγκεκριμένη βελτίωση καθιστά το σύστημα ικανό να εντοπίζει την παρουσία πεζών τη νύχτα και επεκτείνει επίσης και την εμβέλεια εντοπισμού. Εξασφαλίζοντας στον οδηγό μεγαλύτερο βαθμό ασφαλείας σε συνθήκες οδήγησης χαμηλού φωτισμού το απόγευμα, το σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης των φώτων διαθέτει τροποποιημένες ρυθμίσεις που επιτυγχάνουν την ενεργοποίηση των φώτων 30 περίπου λεπτά πριν το ηλιοβασίλεμα – περίπου στα 2000 lux. Ανάβοντας νωρίτερα τα φώτα κάνει το αυτοκίνητο ευκολότερα ορατό από πεζούς και άλλα οχήματα, γεγονός που συμβάλλει στην αποτροπή ατυχήματος. Το νέο CX-5 διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά με τιμές από 27.395 ευρώ.