Mazda MX-30: Ηλεκτρικό και -όπως κάθε Mazda- διαφορετικό


Η Mazda ξεκινά την πορεία της προς την ηλεκτροκίνηση με το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, ένα compact crossover με την ονομασία MX-30.

  • KEIMENO: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/12/2019

Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της Mazda είναι γεγονός και θα παρουσιαστεί μέσα στο καλοκαίρι του 2020 στην Ευρώπη. Το MX-30 είναι ένα μικρό crossover το οποίο θα ακολουθήσει και αυτό την ιδιαίτερη φιλοσοφία της Mazda σε αρκετά σημεία της υλοποίησής του.

Το πρώτο σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης είναι η προσπάθεια της εταιρίας να διατηρήσει το βάρος χαμηλά, κοντά στα 1.700 κιλά. Για να γίνει αυτό βέβαια υπάρχει ένας συμβιβασμός αναπόφευκτος. Το μέγεθος της μπαταρίας είναι μικρό όπως και η χωρητικότητά της στα 35,5 kWh. Αυτό σημαίνει ότι και η αυτονομία δεν είναι μεγάλη, καθώς το MX-30 αρκείται στα 200 χιλιόμετρα.

Τα νούμερα αυτά δεν είναι τα τελικά, με το αυτοκίνητο να κάνει την επίσημη πρεμιέρα του στη Γενεύη όπου και θα αποκαλυφθούν όλα τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Η τιμή του αναμένεται να ξεκινά από τα 35.000 ευρώ.

Η Μazda υποστηρίζει ότι το αυτοκίνητό της ταιριάζει σε αστικές και περιαστικές μετακινήσεις της τάξης των 40 με 70 χιλιόμετρα την ημέρα, για τα οποία θα χρειάζεται μία πλήρης φόρτιση κάθε τρεις ημέρες. Μάλιστα δεν υπάρχουν σχέδια για μεγαλύτερη μπαταρία, αν και στο πλαίσιο υπάρχει χώρος για να μπουν περισσότερα στοιχεία. 

Αντί γι' αυτό η Mazda -όπως είπαμε, στο δικό της δρόμο- σκέφτεται να αντιγράψει την BMW και το i3Extender με έναν μικρό κινητήρα που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στον ελεύθερο από μπαταρίες χώρο και να χρησιμεύει -όπως και στο i3- μόνο για την φόρτιση των μπαταριών.

Το πλαίσιο και τα μηχανικά μέρη έρχονται από το CX-30 αν και η σχεδίαση έχει ακόμα πιο σπορ χαρακτήρα, ενώ διατηρείται και η εμπρός γρίλια ώστε να θυμίζει κανονικό αυτοκίνητο και όχι κάποιο από τα σύγχρονα ηλεκτρικά.