Με Carrera GT στο Κουβέιτ


Ο Yousef Fittiani έχει... προσβληθεί από τον ιό της Porsche. Ο Ιορδανός κατέχει μία εξαίσια συλλογή από Porsche. Η μεγαλύτερη κατάκτησή του: μια Carrera GT.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/11/2018

Μια ματιά στο... μωρό του Yousef Fittiani λέει τα πάντα για το πάθος του. Εκεί που οι άλλοι φορούν κοστούμια, ο Yousef βάζει τους απογόνους του, Omer και Ayda, με τις λευκές αγωνιστικές στολές τους και το λογότυπο της Porsche. Ο Ιορδανός... ζει την Porsche. «Ο πατέρας μου με έπαιρνε συχνά στη Γερμανία. Όταν ήμουν αγόρι έξι ή επτά χρονών, μου επέτρεψε να συνοδηγήσω για πρώτη φορά σε μία Porsche 911, που ανήκε σε ένα συνέταιρό του», λέει ο 47χρονος. Έτσι, προσβλήθηκε από τον ιό του... Zuffenhausen.

Το όνειρο μιας Porsche 944 S2 Cabrio

Μέχρι, όμως, να αποκτήσει την πρώτη του Porsche, έπρεπε να περάσει αρκετός καιρός. Εντωμεταξύ, εξασκούταν στην οδήγηση: Στα 16 του, δανείστηκε τη Mercedes 560 SEL από τον πατέρα του και έκανε μερικούς γύρους του Κουβέιτ. Ενώ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο George Washington στις ΗΠΑ, πήγε στην πανεπιστημιούπολη το 1988 με Honda Prelude 4WS. «Ήταν σαν μία Rolls-Royce για μένα», λέει ο Yousef σήμερα. Αλλά, όταν κυκλοφόρησε η Porsche 944 S2 Cabriolet το 1989, ξέσπασε ο πυρετός του Zuffenhausen. Έπρεπε να έχει αυτή την Porsche, ανεξάρτητα από την τιμή της. Βέβαια, 42.000 δολάρια για τον φοιτητή ήταν πάρα πολλά χρήματα, και ο πατέρας του, ένας πλούσιος επιχειρηματίας, σκέφτηκε ότι πρέπει να αποκτήσει τα δικά του χρήματα. Μετά από όλα αυτά, ο γιος του τον έπεισε να επενδύσει μερικές χιλιάδες δολάρια στην επιχειρηματική του ιδέα. Ο Yousef Fittiani πραγματοποιούσε άφθονες δημοπρασίες αυτοκινήτων και αγόραζε αυτοκίνητα.

Στο μεγάλο garage αναμένουν αμέτρητες Porsche

Το σχέδιο λειτούργησε. Ο Yousef έκανε κέρδος 30.000 δολαρίων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πήγε στον αντιπρόσωπο της Porsche, έδωσε το Mazda RX-7 του τοις μετρητοίς και αγόρασε μία λευκή 944 Cabrio με μπορντό εσωτερικό. Αυτές οι ενέργειες έκαναν τον 19χρονο έναν από τους πιο cool φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη. Αλλά ο Yousef δεν οδηγούσε μόνο στις ΗΠΑ: αποφοίτησε το 1993 ως μηχανικός πληροφορικής με επίκεντρο την «τεχνητή νοημοσύνη» και συνέχισε να ονειρεύεται γρήγορα αυτοκίνητα από το Zuffenhausen. Ένα χρόνο αργότερα, άλλαξε την 944 Cabrio με μια κοραλί Porsche 911 Carrera 2. Μετά από τις σπουδές στις ΗΠΑ, ο Yousef επέστρεψε στην πατρίδα του και τώρα εφοδιάζει νοσοκομεία με φαρμακευτικό εξοπλισμό. «Μπορούμε να εξοπλίσουμε ολόκληρα χειρουργεία, κατόπιν αιτήματος», εξηγεί. Η επιχείρηση πηγαίνει καλά.

Φυσικά, ο Yousef δραστηριοποιείται και στη σκηνή της Porsche: Ιδρυσε μαζί με άλλους λάτρεις των σπορ αυτοκινήτων το 2003 το “Porsche Club Kuwait” και άρχισε να συλλέγει Porsche, οι οποίες βρίσκονται σε ιδιωτικό γκαράζ στο Κουβέιτ. Ασφαλίζονται από δύο -heavy metal- πόρτες γκαράζ και αμέτρητες κάμερες. Καθώς ο Yousef οδηγεί τους καλεσμένους του στο θησαυροφυλάκιο, αυτοί αισθάνονται αμέσως το ψυχρότερο κλίμα, που είναι σε έντονη αντίθεση με τη λαμπερή ζέστη του Κουβέιτ. Τα κλιματιστικά διατηρούν τη θερμοκρασία σταθερή στους 22 βαθμούς και οι φορτιστές φροντίζουν, ώστε οι μπαταρίες να είναι έτοιμες.

Η Carrera GT είχε 5.000 km στο ταχύμετρό της

Κάθε φίλος της Porsche θα λατρέψει τα περισσότερα αυτοκίνητα: Υπάρχουν, μεταξύ άλλων, μία ασημί 911 Turbo Cabriolet (996), μία κίτρινη 911 GT3 RS, η οποία επίσης χρονολογείται από το 2007, και η λευκή 911 GT3. Μια μαύρη 911 Cabrio (1989), μια replica της Spyder 550 και μια 911 GT2 (997 από το 2008) είναι επίσης μέρος της αποκλειστικής συλλογής. Το κόσμημα στο στέμμα του είναι η κίτρινη Porsche Carrera GT. «Αυτό είναι το μόνο αυτοκίνητο που δεν έχω αγοράσει καινούργιο», λέει ο Yousef Fittiani. Το αγόρασε από έναν πολύ γνωστό οδηγό ράλι. Η GT φέρει τον αριθμό 1112 και χρονολογείται από το 2006. Μόνο 5.000 km είχαν καταγραφεί στο ταχύμετρο, αλλά «το αυτοκίνητο έμοιαζε σαν καινούργιο», λέει ο Yousef.

Το μεγαλύτερο πάθος του Yousef είναι η οικογένεια

Κάθε μέρα, ο Yousef οδηγεί το αγαπημένο super car του με τα 612 PS στους νυχτερινούς δρόμους του Κουβέιτ. Προκειμένου το κάλυμμα του καθίσματος να μην υποφέρει, βάζει πάντα ένα μαξιλαράκι με τη διαδρομή της πίστας του Nordschleife στο κάθισμα. «Πέρασα πολλές ώρες εκεί», εξηγεί ο Yousef. «Κανένας δεν υπερστρέφει και υποστρέφει όπως οι Άραβες», χαμογελάει. Μπορεί να δει κανείς πόσο απολαμβάνει να οδηγεί αυτήν τη... σφαίρα. Ωστόσο, παρά την αγάπη για τα αυτοκίνητά του, το «νούμερο ένα» στη ζωή του είναι η οικογένειά του - η σύζυγός του Thekrayat και τα δύο παιδιά τους, Omer και Ayda. «Μπορώ να οδηγήσω την GT2 οποιαδήποτε στιγμή», λέει η Thekrayat, προσθέτοντας με γέλιο, «αλλά αν συμβεί κάτι στο αυτοκίνητο, θα έχω ένα τεράστιο πρόβλημα.»